Jak stát pomáhá lidem se zdravotním postižením?

24.06.2016 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Pro osoby, které úrazem či nemocí nebo dokonce již od narození potřebují pomoc ostatních, jsou určeny dávky pro osoby se zdravotním postižením. Průkaz osoby se zdravotním postižením, příspěvek na mobilitu a příspěvek na zvláštní pomůcku má těmto lidem pomoci se snáze začlenit do společnosti. Pro ty, kteří ještě navíc potřebují pomoc jiné osoby, je určen příspěvek na péči.

Pomoc ze strany státu pro osoby se zdravotním znevýhodněním se děje nejen pomocí dávek, ale také přiznáním průkazu osoby se zdravotním postižením.

Průkaz osoby se zdravotním postižením – Průkaz TP, ZTP a ZTP/P

Průkaz osoby se zdravotním postižením může získat osoba starší jednoho roku s tělesným nebo duševním postižením charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, pokud omezuje její schopnost pohyblivosti nebo orientace, včetně poruch autistického spektra.

V současné době lze získat tři druhy průkazů podle druhu a závažnosti zdravotního postižení:

  •  Průkaz TP
  •  Průkaz ZTP
  •  Průkaz ZTP/P – v tomto případě dotyčný potřebuje ještě pomoc průvodce.

I když získání průkazu není samo o sobě žádnou dávkou, držení průkazu opravňuje osobu k různým benefitům. Jedná se především o přednostní jednání, uvolnění vyhrazeného místa v hromadné dopravě, slevy na jízdném či možnost slev na kulturní či zábavní akce.

O průkaz je nutné si zažádat na úřadu práce, kdy následně proběhne samostatné správní řízení, a to včetně posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem okresní správy sociálního zabezpečení, na základě něhož je průkaz přiznán.

Na tomto místě je třeba zmínit také možnost získání Parkovacího průkazu označující vozidlo přepravující osobu těžce zdravotně postiženou, který umožňuje nejen parkování na vyhrazených místech. Tuto kartu může získat držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P a to na sociálním odboru městského úřadu.

Příspěvek na péči pro závislé na jiné osobě

Osoby, které potřebují díky svému zdravotnímu stavu již od narození či následkem úrazu či nemoci pomoc jiné osoby je určen příspěvek na péči. Na příspěvek nemá nárok dítě mladší jednoho roku. Příspěvek náleží osobě, o kterou má být pečováno a ta sama rozhodne zda příspěvek použije na některou ze sociálních služeb, či příspěvek bude spotřebován rodinným příslušníkem zajišťujícím péči.

Příspěvek na péči je poskytován ve čtyřech stupních:

  • I. stupeň (lehká závislost),
  • II. stupeň (středně těžká závislost),
  • III. stupeň (těžká závislost),
  • IV. stupeň (úplná závislost) a jeho výše je závislá na získaném stupni závislosti.
U osob do 18 let se výše příspěvku pohybuje od 3000 do 12000 Kč, u osob starších od 800 do 12000 Kč. Pro ty, kteří jste na příspěvku na péči závislí, tu máme jednu dobrou zprávu – od 1.8.2016 dojte ke zvýšení příspěvku ve všech stupních o 10 procent.

O příspěvek na péči je třeba požádat na úřadu práce na předepsaném formuláři. Následuje posouzení stupně závislosti na pomoci jiné osoby, kdy provádí sociální pracovník, sociální šetření, při kterém se zjišťuje schopnost samostatného života osoby v přirozeném sociálním prostředí. Následně je vše zasláno na OSSZ, která stanovuje stupeň závislosti na základě provedeného sociálního šetření, nálezů od lékařů, případně z jiných zdrojů. Příspěvek je vyplácen úřadem práce a to vždy v měsíci, na který náleží.

 

Příspěvek na mobilitu

Osobám, kterým byl přiznán průkaz ZTP nebo ZTP/P, jsou starší jednoho roku a pravidelně se dopravují nebo jsou dopravovány, je přiznán příspěvek na mobilitu. Žádost se podává na úřadu práce, který dávku po splnění podmínek také vyplácí. Výše příspěvku se vyplácí měsíčně v pevné výši 400 Kč.

Příspěvek na zvláštní pomůcku

Poslední dávkou je příspěvek na zvláštní pomůcku, který má pomoci osobám se zdravotním postižením, zlepšit jejich možnost pohybu, soběstačnosti a začlenění se do běžného života.

  • Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku má osoba s těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí, ale také osoba, která má těžké sluchové nebo těžké zrakové postižení charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Je-li pomůckou motorové vozidlo, má nárok na příspěvek osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci.

Podmínky pro získání pomůcek se liší dle požadované pomůcky. Některé pomůcky lze získat již od věku jednoho roku, jiné například příspěvek na schodišťovou plošinu nebo motorové vozidlo až od tří let. Výše příspěvku není dána pevnou částkou, ale jsou stanoveny limity, které lze maximálně získat. Žádost o příspěvek se podává na úřadu práce na předepsaném formuláři a posuzuje se nejen zdravotní stav žadatele a schopnost pomůcku využívat, ale také jeho finanční a majetkové poměry, podle kterých se stanovuje výše příspěvku. U příspěvku na péči je v určitých případech stanovena i spoluúčast a pravidla pro využití, případně vrácení příspěvku, pokud není využíván podle zákona.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY