Tesku se ve čtvrtletí podařilo udržet v Británii růst tržeb

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Největší britský maloobchodní řetězec Tesco poprvé za více než pět let zaznamenal na domácím trhu dva čtvrtletní nárůsty tržeb za sebou. \"Stabilizovali jsme aktivity a začali vytvářet růst,\" uvedl generální ředitel Dave Lewis. Akcie firmy na to zareagovaly výrazným zpevněním.

Tesco se dostalo pod zvýšený tlak kvůli změnám v nákupních zvyklostech spotřebitelů, rostoucí konkurenci ze strany diskontních prodejců a rovněž skandálu kolem nadhodnocování zisků, připomíná agentura Reuters.

Lewis, který se do čela podniku postavil v září 2014, se soustředí na snižování cen, změny v nabídce, zlepšování zákaznických služeb a zjednodušování vztahů s dodavateli. Přikročil ke zrušení tisíců pracovních míst a prodal aktivity v Jižní Koreji a Turecku.

Firma dnes uvedla, že tržby jejích britských obchodů otevřených déle než rok se v prvním finančním čtvrtletí zvýšily o 0,3 procenta. Tempo růstu ale zpomalilo z 0,9 procenta v předchozím kvartálu. První finanční čtvrtletí skončilo 28. května.

\"Věřím, že zlepšení, která děláme ve prospěch zákazníků, fungují,\" poznamenal Lewis. Tesco navzdory problémům zůstává největším řetězcem supermarketů v Británii s tržním podílem přes 28 procent.

Cena akcií společnosti Tesco po zprávě o čtvrtletních tržbách stoupla o více než tři procenta. Za uplynulých 12 měsíců ale akcie vykazují pokles o zhruba 21 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK