Britské akcie se vyšplhaly na dvouměsíční maximum

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Hlavní index britských akcií FTSE 100 se dnes díky nadějím na setrvání Británie v Evropské unii vyšplhal na dvouměsíční maximum. Krátce před polednem vykazoval index nárůst asi o 1,7 procenta a pohyboval se v blízkosti 6369 bodů. Referendum o setrvání Británie v EU začalo dnes v 08:00 SELČ, výsledky hlasování by měly být známy v pátek časně ráno.

Dva nové průzkumy veřejného mínění v noci na dnešek signalizovaly, že odpůrci takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, získávali na síle. \"Průzkumy stále naznačují, že výsledek by mohl být velmi těsný. Posun preferencí k setrvání v EU nicméně přispěl k příznivé náladě na trhu,\" uvedli analytici Mike van Dulken a Augustin Eden ze společnosti Accendo Markets.

K růstu britského akciového trhu přispěl i největší britský maloobchodní řetězec Tesco. Ten poprvé za více než pět let vykázal dva čtvrtletní nárůsty tržeb za sebou. Cena jeho akcií díky tomu vzrostla o více než čtyři procenta. Vzhůru zamířily rovněž akcie těžařských společností, které podpořil růst cen mědi.

Díky nadějím na setrvání Británie v EU posilují i další evropské akciové trhy. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce před polednem přidával více než procento.

Optimismus ohledně setrvání Británie v EU panuje rovněž na devizovém trhu. Britská libra se krátce před zahájením referenda vyšplhala k dolaru na letošní maximum.

pmh spr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK