Obtěžuje vás podomní prodej energie? Jak se bránit?

27.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Obchodní cestující s elektřinou a plynem jsou pořád v ráži. Pohádka o levné energii, kterou vypráví u dveří vašeho domu, ale většinou nemá šťastný konec. Stačí podpis jednoho zdánlivě bezvýznamného dokumentu nebo neprozřetelně pronesený souhlas po telefonu a je zaděláno na změnu dodavatele. Jak se podomnímu prodeji bránit? A na co máte jako spotřebitel právo?

Energetický regulační úřad v poslední době opět obdržel řadu stížností spotřebitelů, především seniorů, které se týkají praktik a jednání některých zástupců obchodníků s energiemi. Podle českého regulátora z podnětů vyplývá, že někteří podomní prodejci mají odborná proškolení, jak přesvědčit nebo zmanipulovat spotřebitele k uzavření smlouvy o změně dodavatele. Využívají při tom nejrůznější triky, psychologické fígle a dokonce neváhají zfalšovat podpis.

Neuvážená změna dodavatele a jeden podpis mezi dveřmi se přitom vůbec nemusí vyplatit. „Z nabídky, která se může jevit jako velice výhodná, se nakonec může stát nabídka zdrcující se značným finančním dopadem na peněženku dotčených osob. Mějte prosím na paměti, že se opatrnost vyplatí,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu.

Spěch a nátlak

Triky, které podomní prodejci při lanaření zákazníka používají, se příliš nemění. „Většinou se prodejci, kteří nejednají se zákazníkem fér, vydávají za zástupce stávajícího dodavatele, spotřebitele zahrnují palbou argumentů ohledně výhodné nabídky a vyžadují podpis nové smlouvy ihned bez možnosti důkladného pročtení všech dokumentů,“ dodává Eva Duchoňová ze společnosti E.ON Energie, a.s.

Neseriózní obchodníci většinou spěchají a na zákazníka tlačí, aby smlouvu podepsal ihned a neváhají sáhnout ani po argumentu, který vzbuzuje strach nebo obavy. „Seriózní prodejce nebude vyvíjet žádný nátlak, nebude děsit tím, že nějaká firma zkrachuje nebo že má jiné potíže, nebude nutit k okamžitému podpisu smlouvy nebo v bytě cokoliv montovat,“ upozorňuje Roman Gazdík ze společnosti ČEZ.

Zákaz podomního prodeje

Obrana proti podomnímu prodeji je jednoduchá – nepouštět neznámé lidi do bytu, prověřovat jejich identitu a nic nepodepisovat mezi dveřmi. To se snadno říká, ale v praxi se hůř dělá, pokud před sebou máte profesionálního proškoleného obchodníka, jehož hlavním cílem je prodat. Ve většině měst a obcí České republiky je podomní prodej zakázán obecní vyhláškou. Pokud u vás přesto podomní prodejci zvoní, obraťte se na městskou policii nebo na obecní úřad. Prodejcům, kteří zákaz porušují, hrozí pokuta až 200 tisíc korun.

Prodej elektřiny nebo plynu neprobíhá ale jen přímo. Častými nabídkami slev vás mohou někteří dodavatelé obtěžovat i po telefonu. V takovém případě se můžete obrátit na svého telefonního operátora, který je povinen v souladu se zákonem o elektronických komunikacích na žádost svého účastníka a na jeho náklady zajistit službu identifikace účastnického čísla, z něhož bylo voláno. Se získanými údaji se také můžete obrátit na policii.

Když jste podomnímu prodejci podlehli

Podlehnout nátlaku podomního prodejce není vůbec těžké. Když vám po jeho odchodu v rukou zbude smlouva, kterou jste původně nechtěli podepsat, a vůbec se vám dodavatele energie měnit nechce, můžete od smlouvy odstoupit. „Odstoupit od smlouvy podepsané při podomním prodeji lze podle občanského zákoníku ještě do 14 dnů od podpisu smlouvy,“ připomíná Eva Duchoňová.

Energetický zákon lhůtu na možné odstoupení od smlouvy ještě prodlužuje. „Pokud smlouva byla podepsána distančně nebo mimo obchodní prostory dodavatele, lze ji vypovědět ještě 15 dnů po zahájení dodávky,“ dodává Roman Gazdík. Odstoupení od smlouvy je nutné poslat dodavateli písemně, nejlépe s tzv. doručenkou.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ