VDA: Brexit by mohl mít dopady na výrobu aut v Británii

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 23. června (ČTK) - Takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z Evropské unie, by v případě vzniku obchodních sporů mezi Londýnem a Bruselem mohl vést k přesunu části výroby automobilů z Británie do zahraničí. Řekl to dnes šéf německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann. Britové o setrvání v EU rozhodují v dnešním referendu, výsledek hlasování by měl být znám v pátek ráno.

\"Všichni doufáme, že hlasování skončí ve prospěch setrvání. Německý automobilový průmysl má v Británii stovku závodů včetně dodavatelů,\" řekl Wissmann. \"Pokud by došlo na obchodní spor mezi Británií a Evropskou unií, přineslo by to enormní škody všem,\" podotkl. \"Byla by to rána pro automobilový průmysl a jistě by to vedlo k určitým přesunům výroby,\" dodal Wissmann.

VDA zastupuje například automobilky Volkswagen, Daimler a BMW či dodavatele automobilových součástek Continental a Bosch. \"V případě vítězství brexitu bychom museli překonávat enormní problémy. Doufám, že zdravý rozum zvítězí,\" řekl Wissmann. Británie je třetím největším exportním trhem německého automobilového průmyslu za Čínou a Spojenými státy.

Britské Sdružení výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT) v pondělí varovalo před dopady, které by způsobil odchod Británie z Evropské unie. Brexit by podle šéfů britských automobilových závodů zvýšil výrobní náklady a ohrozil pracovní místa. Podporu výzvě sdružení vyjádřil mimo jiné šéf britské pobočky německé automobilky BMW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK