Americké akcie v pondělí posílily díky pojišťovně AIG

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. května (ČTK) - Americké akcie v pondělí posílily poté, co analytici přivítali rozhodnutí největší světové pojišťovny American International Group přepracovat finanční výkazy. K nárůstu přispěly rovněž energetické společnosti, které těžily z vyšších cen ropy.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů trhu vzrostl o 0,58 procenta na 10.251,70 bodu. Uzavřel tak na nejvyšší závěrečné hodnotě za více než dva týdny. Index trhu Nasdaq posílil o 0,36 procenta na 1928,65 bodu.

Společnost AIG si připsala pět procent poté, co oznámila, že vydá opravené finanční zprávy za většinu účetních období posledních pěti let. Makléřská společnost Prudential Equity Group uvedla, že toto rozhodnutí snížilo nejistotu ohledně finanční situace firmy.

Ropné společnosti Exxon Mobil a Conoco Phillips posilovaly díky oživení cen ropy. Cena americké ropy zahájila týden poklesem na desetitýdenní minimum těsně nad 49 dolary za barel. Později se však dostala téměř na 51 dolarů, protože ji opět začaly nakupovat fondy.

Na devizovém trhu zůstal kurz dolaru bez výraznějších změn přes slabé údaje o aktivitě průmyslu ve Spojených státech. Investoři čekají na dnešní zasedání americké centrální banky, od kterého se očekává zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu na tři procenta.

V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru nepatrně oslabilo na 1,2863 USD z pátečních newyorských 1,2869 USD. K japonské měně dolar posílil na 105,00 JPY z předchozích 104,69 JPY a euro vůči jenu stouplo na 135,08 ze 134,76 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK