PNS loni zvýšila zisk o třetinu na 34 mil. Kč, vyplatí dividendu

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost (PNS) loni zvýšil zisk o třetinu na téměř 34 milionů korun. Na dividendách vyplatí 23 milionů korun, což představuje čtyři koruny na akcii. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti, informovala PNS v tiskové zprávě.

Firma loni vykázala konsolidované výnosy 3,21 miliardy korun, což je o pět procent meziročně méně. Podle předsedy představenstva Petra Nováka byl tento vývoj očekávaný, zejména kvůli pokračujícímu poklesu prodejů tisku. Meziroční pokles obratu byl loni nižší než v letech 2012 až 2014.

\"Plán hospodaření pro rok 2015 se podařilo podstatným způsobem překročit díky zvýšeným prodejům tisku nad plánovanou úroveň a současně i růstem dalších provozních tržeb. I když pokračuje neustálý pokles prodeje tisku, tak především u časopisů dochází ke zmírnění poklesu, což dává určitý příslib do budoucnosti,\" uvedl Novák. \"Souběžně probíhala kontrola a revize nákladů, které společnost vynakládá k zabezpečení distribuce tisku. Výsledky přinesly i rozvojové projekty, do kterých společnost investovala již dříve,\" dodal.

Valná hromada prodloužila mandát členu dozorčí rady Štěpánu Košíkovi i pro následující tři roky. Jeho další funkční období začne v březnu 2017.

První novinová společnosti distribuci tisku zajišťuje prostřednictvím své dceřiné společnosti PNS Grosso. Hlavními akcionáři PNS byli k 31. prosinci 2015 Czech News Center s 27 procenty, Mafra s 26,3 procenta, Vltava-Labe-Press, která drží 26 procent, Bauer Media s 11,2 procenta a Astrosat Media s podílem devět procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK