Noví zemědělští diplomaté zamíří do Libanonu, Japonska a USA

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Noví zemědělští diplomaté zamíří do Japonska, Libanonu a Spojených států amerických. Dnes o tom informovalo ministerstvo zemědělství. Zatím nejsou známé termíny, kdy by se měla uskutečnit výběrová řízení, ani kdy by měli noví lidé do uvedených zemí nastoupit. Agrární diplomaté mají za úkol pomáhat českým obchodníkům hledat exportní příležitosti. Nyní působí v Saudské Arábii, Číně, Rusku a Srbsku.

\"Země, ve kterých agrární diplomati působí nebo tam působit začnou, mají exportní potenciál pro české výrobky. Například od amerického trhu si slibujeme posílení odbytu u piva, chmele, cukrovinek, ale i bioproduktů, zdravé výživy nebo košer potravin. Libanon má potenciál pro výrazný nárůst vývozu mléčných produktů,\" uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Japonsko je podle ministerstva jedním z největších dovozců potravin na světě, je tak vhodným odrazovým můstkem pro další exporty do Asie.

Ministr chce mít vyslance i v dalších zemích, měli by však spíš status obchodních zástupců. \"V Kazachstánu a Gruzii už máme vytipované lidi a řešíme s nimi smlouvu,\" řekl Jurečka.

Ministr vybral destinace se zpožděním. Původně je chtěl mít vybrané do konce února, aby mohli diplomaté nastoupit od pololetí.

Formálně jsou diplomaté podřízeni velvyslanci v dané zemi, metodicky však spadají pod ministerstvo zemědělství. Finanční náklady na každou z pozic vyjdou na 3,5 milionu korun ročně.

Mezi požadavky na pozice diplomatů byly u původních výběrových řízení kromě ukončeného vysokoškolského vzdělání nejlépe ekonomického směru minimálně tři roky praxe v mezinárodním obchodu či v obchodní politice. Agrární diplomaté musí také dosáhnout požadovaného stupně znalosti dvou cizích jazyků a prokázat znalost teritoria. Podmínkou pro jejich vyslání na zastupitelský úřad je také bezpečnostní prověrka na stupni T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK