Ceny ropy v nadějích na setrvání Británie v EU rostou

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes díky vzestupu akciových trhů rostou a odpoledne získávaly více než jedno procento. Globální finanční trhy povzbudily poslední průzkumy mínění v den britského referenda o členství v Evropské unii.

Severomořská ropa Brent kolem 17:40 SELČ získávala 1,2 procenta na 50,48 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI posílila o půl dolaru na 49,64 USD.

Investoři na trzích čekají na výsledky referenda, které budou známy v noci na pátek. \"Většina lidí na trhu má před hlasováním o brexitu připraveny pozice nebo čeká v ústraní na výsledek,\" řekl agentuře Reuters ekonom banky ABN Amro Hans van Cleef.

Některé poslední průzkumy ukázaly mírné vedení tábora stoupenců setrvání v EU.To zvedlo britskou libru na nové letošní maximum a posílilo akcie v Británii a Evropě.

Ropný trh se přenesl přes středeční údaje o pouze mírném poklesu zásob na americkém trhu. Pokud ale Britové rozhodnou o setrvání v EU, ropný trh se zřejmě rychle vrátí ke sledování faktorů nabídky a poptávky, uvádějí analytici.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 50,48 49,88 New York - Nymex WTI srpen 49,64 49,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK