Akcie v USA výrazně stouply, trh sázel na setrvání Británie v EU

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes výrazně stouply, vzhůru je táhly především akcie bank. Investoři spoléhali na to, že Británie se v dnešním referendu rozhodne zůstat v Evropské unii, a evropská ekonomika se tak zřejmě vyhne možné újmě. Britská libra se dnes díky nadějím na setrvání Británie v EU vyšplhala až na letošní maximum vůči dolaru, o část zisků ale později přišla.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v závěru stoupl o 1,28 procenta na 18.009,02 bodu. Širší index S&P 500 skončil na 2113,18 bodu s přírůstkem 1,33 procenta. Index technologického trhu Nasdaq přidal 1,59 procenta na 4910,04 bodu.

\"Lidé očekávají, že Británie odhlasuje setrvání v Evropské unii,\" prohlásil analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. Pokud se tak stane, mohl by širší index S&P 500 v příštích několika dnech stoupnout na nové rekordní maximum, uvedl také.

Širší index dnes vzhůru táhly akcie ve finančním sektoru, které před koncem newyorského obchodování přidávaly zhruba 1,7 procenta.

Britská libra se dnes vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru 1,4946 USD. I v tomto případě přispělo k růstu očekávání, že britští voliči v referendu odmítnou takzvaný brexit, tedy vystoupení Británie z EU. Počáteční nárůst se však později snížil o celý jeden procentní bod a před koncem newyorského obchodování libra přidávala zhruba 0,6 procenta na 1,4796 USD.

Euro vůči dolaru vystoupilo až na 1,1421 USD, tedy nejvyšší hodnotu za šest týdnů. Euro i libra rostly též k japonskému jenu, považovanému za bezpečné útočiště v době zvýšené nejistoty. Euro vůči jenu naposledy přidávalo zhruba 1,8 procenta na 120 JPY. Libra vůči jenu zpevňovala o 2,2 procenta na 156,9 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK