Euro po hlasování v Británii prudce klesá, k dolaru ztrácí 4%

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Hongkong 24. června (ČTK) - Jednotná evropská měna euro dnes na devizových trzích prudce oslabuje, k dolaru odepisuje asi čtyři procenta a sestoupila pod hranicí 1,1 USD. Dostala se tak nejníže od letošního března. Měna tím reaguje na referendum v Británii, které těsně před sečtením všech hlasů ukazuje na vítězství takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z EU.

\"Na trzích po středečních optimistických pohybech vládne panika. Lidé prodávají libru a vše, co je s ní spojeno,\" uvedl analytik Ajako Sera ze společnosti Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Libra zažívá perné chvíle, vůči dolaru krátce před 08:00 SELČ odepisovala přes sedm procent na zhruba 1,3495 USD. Spadla tak nejníže od roku 1985. Jen díky tomu se euro k libře nepropadá, naopak vykazuje růst o 4,5 procenta na 81,35 pence. Předtím byl pokles ještě výraznější a libra byla nejníže za více než dva roky.

Britští voliči se ve čtvrtečním referendu podle průběžného sčítání hlasů vyslovili pro vystoupení z Evropské unie. Na světových finančních trzích už měsíce panují obavy z dopadů, jaké tento krok bude mít na stabilitu Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK