Pražská burza následuje Evropu, index PX ztrácel až 10 procent

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Pražská burza otevřela dnešní obchodování propadem o zhruba deset procent. Následovala tak západoevropské trhy v reakci na referendum, ve kterém Britové rozhodli o odchodu z Evropské unie. Kolem 9:15 byl index PX proti čtvrtku níže o 9,51 procenta na 773,94 bodu. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Index PX padá na nejnižší hodnoty od roku 2009, kdy vrcholila finanční krize, upozornil akciový analytik Komerční banky Josef Němý. V Evropě podle něj akcie některých finančních titulů ztrácejí až pětinu hodnoty.

Stejně i v Praze zamířily dolů finanční emise. Cenné papíry Erste Bank oslabily po otevření trhu o 17 procent, Komerční banky o sedm procent a pojišťovny VIG o 11 procent, píše server Patria s odvoláním na agenturu Reuters. Sedm procent ráno ztrácely akcie energetické společnosti ČEZ.

Pražská burza dnes registruje problémy se zobrazováním dat na svém webu, pracuje na odstranění závady. Obchodování se to ale netýká, řekl ČTK mluvčí burzy Jiří Kovařík.

Obchodování dnes zahájily prudkým poklesem také akcie na dalších evropských trzích. Hlavní index britských akcií FTSE 100 ztrácel ráno zhruba osm procent, německý index DAX odepisoval kolem deseti procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK