Hampl: S tržními šoky kvůli brexitu si Británie i Evropa poradí

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - S případnými krátkodobými tržními šoky způsobenými brexitem si Velká Británie i zbytek Evropy a jejich instituce poradí. Ve svém vyjádření na internetu to uvedl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Pode něj je výsledek britského referenda závažným vzkazem pro všechny ostatní členy EU.

\"S případnými krátkodobými tržními šoky si Velká Británie i zbytek Evropy a jejich instituce poradí. Co je však mnohem závažnější, jsou dlouhodobé dopady brexitu na Evropu jako celek, protože Velká Británie v zásadě hlasovala o celém integračním projektu. Nabízí se tak otázka, zda projekt evropské integrace tímto rozhodnutím není otřesen a jak odmítnutí Británie setrvat v EU dlouhodobě ovlivní Evropu a její roli ve světě,\" uvedl Hampl.

Brexit může podle dnešního vyjádření analytiků způsobit posunutí konce režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017. V případě vyhrocení situace na finančních trzích nevylučují do budoucna ani další oslabení koruny centrální bankou.

Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

sos mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK