Havlíček: Po brexitu zavládnou emoce, pak se situace uklidní

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - První období po dnešním rozhodnutí o vystoupení Velké Británie z EU bude charakteristické emocemi, neklidem na finančních trzích a určitým propadem obchodu. Během pár týdnů se situace dostane v ekonomické rovině do normálu a víceméně dva roky se bude hospodářská spolupráce vyvíjet podobně jako před brexitem, řekl ČTK prezident Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

\"Neočekáváme velké výpadky. Nicméně v této době se musí dojednat ekonomický model další spolupráce, což bude velmi náročné. Na základě toho, jaká bude vzájemná pozice EU a Velké Británie po těchto dohodách, bude možné odhadovat další vývoj,\" uvedl Havlíček. Podle něj se po uklidnění situace bude jednat racionálně a hospodářské vztahy se příliš nezmění.

Připomněl, že Británie je pro české podnikatele jednou ze třech nejdůležitějších obchodních destinací. V prvních čtyřech měsících 2016 už předstihla v objemu našeho exportu donedávna třetí Polsko, díky 130 miliardovému kladnému saldu obchodní bilance je Británie i důležitým přispěvatelem k tzv. čistému exportu, tedy pozitivně ovlivňuje HDP. Pro malé střední podnikatele je nesmírně důležitá v odvětví příslušenství k automobilovému průmyslu, strojírenství, elektrických přístrojů, hraček, sportovních potřeb apod, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK