Rusko čeká omezené dopady brexitu na svou ekonomiku

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. června (ČTK) - Rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie bude mít na ruskou ekonomiku jen omezené negativní dopady, Rusko takzvaný brexit pocítí zejména prostřednictvím nižších cen ropy. Řekl to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov. Britští voliči o brexitu rozhodli ve čtvrtečním referendu.

 

\"Úkolem ruské hospodářské politiky je, abychom byli připraveni na negativní scénáře v globálním ekonomickém vývoji,\" řekl Siluanov. \"Pro Rusko znamená (brexit) především pokles cen ropy, oslabování kurzu rublu a zvýšenou kolísavost na finančních trzích,\" upozornil. \"Tato kolísavost je ale menší než ta, se kterou už máme zkušenosti. Vliv na dynamiku domácí ekonomiky tak bude omezený,\" dodal.

Světové ceny ropy se dnes v reakci na výsledek britského referenda propadly o více než šest procent a vrátily se hluboko pod hranici 50 dolarů za barel. Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje v Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu.

Ceny ropy se již delší dobu nacházejí hluboko pod úrovněmi z poloviny roku 2014, kdy se severomořská ropa Brent prodávala za zhruba 115 dolarů za barel. Levná ropa má negativní dopady na ruskou ekonomiku. Hospodářskou situaci v Rusku navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

V loňském roce se hrubý domácí produkt (HDP) Ruska podle tamního statistického úřadu propadl o 3,7 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější pokles od roku 2009, kdy světovou ekonomiku svírala globální finanční krize.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu předpověděl, že ruská ekonomika v letošním roce klesne o 1,8 procenta. V příštím roce počítá s návratem ruské ekonomiky k růstu, jehož tempo by mělo činit 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK