ECB je v případě potřeby ochotna poskytnout další likviditu

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. června (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) je v případě nutnosti připravena poskytnout dodatečné finanční prostředky v eurech i jiných měnách. Uvedla to dnes v reakci na čtvrteční rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie. Finanční trhy očekávají, že ECB do září přikročí k opětovnému snížení úrokových sazeb, aby se pokusila uchránit eurozónu před možnými otřesy v důsledku takzvaného brexitu.

\"Evropská centrální banka po výsledku britského referenda pozorně sleduje finanční trhy a je v úzkém kontaktu s ostatními centrálními bankami,\" uvedla banka v prohlášení.

Investoři na devizových trzích nyní předpokládají, že ECB do konce roku sníží depozitní sazbu o deset procentních bodů. Pravděpodobnost, že by sazbu mohla snížit už na svém příštím zasedání 21. července, nyní odhadují na 60 procent.

ECB už na jaře srazila tuto sazbu hlouběji do záporného pásma na minus 0,4 procenta, aby spolu s dalšími opatřeními podpořila růst a inflaci, která v eurozóně zůstává velmi nízko.

Rozhodnutí Británie vystoupit z osmadvacítky dnes otřáslo světovými finančními trhy. Libra klesla na více než třicetileté minimum a oslabuje i kurz eura.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK