Analytici: Akcie budou v panice kolísat, za pár dní se uklidní

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - České akcie budou nyní kopírovat vývoj na evropských trzích, a jejich hodnota tedy bude značně rozkolísaná. Jde však o reakci krátkodobou a panickou, která ?by se měla v horizontu několika dnů až týdnů uklidnit, shodli se analytici oslovení ČTK. Vypuknutí finanční krize neočekávají. Pražská burza dopoledne prudce oslabila, před polednem ale zmírnila ranní až desetiprocentní propad.

\"Z krátkodobého pohledu lze očekávat nervozitu hlavně u finančních titulů. U ostatních akcií z pražské burzy by reakce měla být poměrně omezená,\" řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. V následujícím období budou podle něj reakce záviset na tom, kudy se bude celá diskuse nejen o Británii, ale vůbec o budoucnosti EU ubírat. Přímá závislost tuzemských akcií na britské ekonomice je nízká. Co je může ovlivnit, je primárně riziko postupného rozkladu zbytku EU, dodal.

\"Brexit nespouští armageddon, ale pouze komplikuje situaci z dlouhodobého hlediska,\" doplnil analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Trhy se tak podle něj budou spíše zaměřovat na dopad Brexitu na růst evropských ekonomik a velikost tržeb evropských firem. Aktuální propad se může prohloubit i na hodnoty indexů minus 30 procent, jako tomu bylo v srpnu 2011 při vypuknutí evropské dluhové krize. Záleží na apetitu spekulantů a nervové vydrží investorů, odhadl.

Také Analytik Conseq Investment management Lukáš Vácha míní, že v příštích dnech budou finanční trhy pravděpodobně hodně kolísat. Projeví se to nejvíce samozřejmě u akciových portfolií. \"Nečekáme ale propuknutí další finanční krize, podobné té z let 2008 a 2009. Centrální banky jsou nyní ve stavu permanentní pohotovosti a mobilizace celého dostupného arzenálu měnové politiky. Na trzích by tedy neměl vzniknout větší nedostatek likvidity, který byl hlavní příčinou tehdejších akutních problémů,\" vysvětlil.

\"Finanční trhy, tedy investoři, reflektují nejistotu, jež je s tímto krokem spojena. Nejistota se týká nejen Spojeného království a nejen finančních trhů, ale také EU jako celku včetně důsledků pro globální ekonomiku,\" vysvětlil analytik Generali Investments Radomír Jáč. V kontextu dnešní citlivé reakce finančních trhů na výsledek britského referenda by ale bylo podle něj předčasné činit dlouhodobější závěry ohledně vývoje finančních trhů v horizontu dalších týdnů a měsíců.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK