Slabší libra po brexitu sníží počet turistů z Británie, míní CK

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Vystoupení Velké Británie z Evropské unie sníží spolu s pádem libry počet britských turistů, kteří přijedou trávit dovolenou do Česka. Naopak pro Čechy by ze stejných důvodů měla dovolená v Británii zlevnit. Vyplývá to z vyjádření tuzemských cestovních kanceláří oslovených ČTK. Výrazný dopad na cestovní ruch ale v nejbližších dvou letech, kdy se budou podmínky vztahu EU - Británie dojednávat, cestovní kanceláře neočekávají.

\"Čeští turisté podle mě nebudou mít žádnou zábranu do Británie jezdit,\" uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Podle něj se v nejbližších letech nedá rovněž očekávat například zavádění víz pro české návštěvníky na ostrovech nebo nějaká nová opatření na hranicích Británie, která ani v současnosti nebyla součástí schengenského prostoru.

Podle tiskového mluvčího skupiny Fischer Jana Bezděka nebude mít takzvaný brexit na prodej zájezdů tuzemských cestovních kanceláří výrazný vliv. \"Zdražování zájezdů například do exotických destinací zatím neočekáváme. Dolar momentálně sice výrazně posiluje vůči libře, nikoliv ale vůči koruně, takže výrazné dopady na trh cestovního ruchu teď nepředpokládáme,\" uvedl mluvčí jedné z největších tuzemských cestovních kanceláří.

Zlevnění letenek do Británie v souvislosti s poklesem libry vůči koruně očekává například společnost Student Agency, která patří mezi největší prodejce letenek v Česku. \"Pokles libry může některé cestovatele motivovat k tomu, aby si v nadcházející hlavní turistické sezóně zaletěli do Londýna a navštívili i další místa v Británii. Řada klientů do země cíleně létá nejen za památkami, ale také za výhodnými nákupy,\" uvedla ředitelka prodeje letenek společnosti Věra Janičinová.

Naopak pro Brity by ze stejného důvodu mohlo být v Česku a dalších evropských zemích dráže, tudíž by jich do Česka mohlo přijet méně, než dosud. V posledních letech se navíc změnila struktura britských turistů. Do země už nepřijíždějí mladí za laciným ubytováním a pivem, ale spíše movitější návštěvníci, kteří přijíždějí daleko více za kulturou a kteří v zemi rovněž více utrácejí, doplnil Papež.

Počet turistů z Británie v Česku poslední tři roky roste, loni jich přijelo 442.000. Spojené království je na žebříčku příjezdů zahraničních turistů páté.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK