Šok i opatrnost - firmy reagují na výsledek britského referenda

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. června (ČTK) - Od Indie až po Spojené státy - šokovaní ředitelé firem dnes stojí před složitým rozhodnutím, jak reagovat na rozhodnutí Británie vystoupit z Evropské unie. Letecká společnost IAG, matka vlajkových aerolinií British Airways varovala, že po překvapivém výsledku historického referenda nebude letos schopna dosáhnout plánovaného zisku. Dlouhodobě ale hlasování zásadní dopady na její podnikání mít nebude.

Velké podniky až na pár výjimek podporovaly setrvání Británie v největším obchodním bloku světa především kvůli snadnějšímu přístupu k 500 milionům spotřebitelů v EU. Když ale dnes kurz britské libry spadl na nejnižší úroveň za více než 30 let, firmy z nejrůznějších odvětví, od výroby léčiv až po výrobu leteckých motorů, se nyní chystají na to, že v krátkodobém horizontu i dlouhodobě by mohly pociťovat problémy.

Největší britská automobilka Jaguar Land Rover již odhadla, že pokud se Británie vrátí k pravidlům Světové obchodní organizace (WTO) pro obchodování s Evropou, mohl by roční zisk firmy do roku 2020 klesnout o miliardu liber. Akcie jejího vlastníka, indické společnosti Tata Motors, v reakci na nejnovější vývoj spadly o více než deset procent.

Na význam EU také upozornili výrobci skotské whisky, kteří vyvážejí zhruba 90 procent své produkce. Třetina tohoto objemu se vypije právě v zemích unie. Díky členství v unii ale mají silnější hlas i při vyjednávání s trhy jako je Indie, která na dovážený alkohol uplatňuje clo ve výši 150 procent.

Generální ředitel největší světové reklamní agentury WPP Martin Sorrell uvedl, že firmě po vítězství brexitu hrozí oslabení vlivu na trzích v západní kontinentální Evropě. Světové ekonomice pak předpověděl zpomalení růstu.

Kromě přístupu na trh mají britské firmy užitek i ze štíhlejší regulace v rámci EU. Třeba firmy ve farmaceutickém průmyslu se obávají, že vystoupení z EU toto regulatorní prostředí poruší.

Podle některých dalších podniků, například podle telekomunikační skupiny Vodafone či maloobchodního řetězce Marks & Spencer, je na vyvozování důsledků zatím brzy. Velký dopad na své aktivity v Británii a investice v kontinentální Evropě nečeká těžební koncern BP. Ten dal na srozuměnou, že navzdory výsledku hlasování ponechá své ústředí v Británii. Připustil ale, že pro firmy jako je BP je nejistota způsobená výsledkem referenda v Británii nežádoucím faktorem.

Výkyvy v kurzu by mohly dělat starosti některým mezinárodním firmám. Propad libry totiž zasáhne jejich zisky, které pocházejí právě z Británie. Na výkyvy kurzu libry je citlivější například pivovar Molson Coors, který sídlí v americkém Denveru. Americká automobilka Ford, která v Británii zaměstnává zhruba 14.000 lidí, již naznačila, že by časem mohla přikročit k propouštění.

Podle údajů britské vlády je s vývozem do ostatních 27 členských států EU svázáno 12,6 procenta britské ekonomické aktivity. V opačném směru je to 3,1 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK