Vláda projedná zakázky na archeologický průzkum pod dálnicí D11

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Vláda projedná základní parametry výběrových řízení na práce pro archeologický průzkum pod novými plánovanými úseky dálnice D11 od Hradce Králové ke Smiřicím a dále k Jaroměři. Hodnotu zakázek na zemní práce na obou dálničních úsecích a záchranný archeologický výzkum mezi Hradcem a Smiřicemi odhadlo ministerstvo dopravy na 1,4 miliardy korun.

Z této částky by mělo podle odhadu připadnout 444 milionů korun přímo na archeologické práce, které mají ochránit historicky hodnotné artefakty před zničením kvůli stavebním pracím na budované dálnici. Zbytek na podpůrné zemní práce, odtěžení a skrývky zeminy.

Provedení archeologického průzkumu před novostavbou každé liniové stavby vyžaduje zákon o státní památkové péči. \"Obecnou prioritou mezinárodní konvence je ochrana archeologického fondu v jeho přirozeném prostředí. Územím s archeologickými nálezy je přitom celé území naší republiky kromě míst vytěžených či jinak prokazatelně znehodnocených,\" uvedlo ministerstvo dopravy.

Dostavba dálnice D11 od Hradce Králové na polské hranice má zásadní význam pro ekonomický rozvoj regionu. Stavba dvou úseků by měla podle aktuálního harmonogramu začít na přelomu let 2017 a 2018, úsek od Trutnova k hranici s Polskem pak o rok později.

Dálnice D11 ve směru od Prahy zatím končí před Hradcem Králové a motoristé z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Předloni stavbaři zahájili stavbu posledního úseku z Osiček do Hradce Králové. Úsek by měl být hotový v srpnu 2017.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK