Americké akcie po brexitu výrazně klesají

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. června (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, nejsledovanější index Dow Jones ztrácel v prvních minutách až tři procenta. Wall Street sráží šok z výsledku čtvrtečního referenda, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Ztráty na amerických burzách však jsou mnohem mírnější než předchozí propady na burzách v Asii a v Evropě.

Dow Jones deset minut po zahájení ztrácel asi 2,5 procenta na zhruba 17.560 bodů a zaznamenával nejvýraznější ztrátu za posledních sedm měsíců. Širší index S&P 500 odepisoval rovněž asi 2,5 procenta a technologický trh Nasdaq ztrácel téměř tři procenta.

Vítězství takzvaného brexitu ve čtvrtečním referendu v Británii dnes otřáslo světovými finančními trhy. Prudký propad zaznamenala britská libra, světové akcie a ceny ropy, výrazně naopak zpevnilo zlato a investoři prchají rovněž do bezpečí státních dluhopisů nejstabilnějších zemí, tedy Německa a Spojených států.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes uzavřel se ztrátou 7,9 procenta. Západoevropský index FTSEurofirst 300 odpoledne ztrácel asi 6,5 procenta a čtyřprocentní ztrátu registroval hlavní index britských akcií FTSE 100.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK