Mezinárodní spolupráci v oblasti daní by brexit neměl ovlivnit

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Brexit by neměl ovlivnit mezinárodní spolupráci v oblasti daní ani výměnu daňových informací mezi ČR a Británií. Vyplývá to z dnešního vyjádření Finanční správy pro ČTK. Mezinárodní spolupráce je podle ní upravena bilaterálními a multilaterálními dohodami, které nemají zpravidla nic společného s členstvím zemí v EU. Brexit může mít dopad pouze na zdanění některých transakcí.

\"Pokud se jedná o mezinárodní spolupráci v oblasti přímých daní, potažmo výměny daňových informací mezi ČR a Velkou Británií, nepředpokládáme, že se brexit této oblasti dotkne,\" uvedla mluvčí správy Petra Petlachová.

Mezinárodní spolupráce je upravena například Smlouvou o zamezení dvojího zdanění, kterou má ČR uzavřenou s Velkou Británií od roku 1991. Dále může ČR i Británie spolupracovat na základě multilaterální Úmluvy o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech, jejímiž signatáři jsou oba státy.

V případě, že fakticky Británie vystoupí z EU, přestanou pro ni zřejmě platit unijní předpisy, včetně daňových. Vše ovšem záleží na podmínkách exitu. Od toho se pak bude podle správy odvíjet, zda to bude mít dopad na zdanění některých transakcí. \"V oblasti uplatnění DPH by brexit neměl mít žádný zásadní vliv na změny,\" uvedla Petlachová. Zároveň ale upozornila, že správa nemá ve své gesci daňovou legislativu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK