Cena zlata po ranním dosažení dvouletého maxima mírně klesla

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Cena zlata dnes ráno dosáhla dvouletého maxima a dostala se k 1350 dolarům (33.120 Kč) za troyskou unci. V průběhu dne však mírně klesla. Okolo 15:00 se držela okolo 1330 dolarů (32.632 Kč) za unci. Ještě ve čtvrtek se zlato pohybovalo na 1250 dolarech za unci, tedy nejnižší hodnotě za poslední dva týdny, řekl ČTK Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate s odkazem na data agentury Bloomberg.

\"Počáteční panika z ranních hodin se uklidňuje, nevěřím, že zlato bude za týden stát 1500 dolarů za unci. Předpokládám, že se vzpamatuje a vrátí se zhruba na 1250 dolarů. Krize EU ale určitě přinese problémy na finančních trzích, a tím zřejmě dlouhodobě poroste i zlato coby protikrizová komodita,\" komentoval vývoj Ryba.

\"Britové nevídaně zaskočili finanční trhy, které se v posledním týdnu uklidňovaly úměrně tomu, jak stále více investorů spoléhalo na to, že v referendu zvítězí stoupenci setrvání v EU. Najednou se ukázalo, že všechno bude jinak,\" dodal člen představenstva a obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

V následujících dnech lze podle něj čekat na akciových trzích a v obchodování měn výrazné turbulence. Investoři se pravděpodobně budou snažit své prostředky směřovat do bezpečných útočišť, jako jsou švýcarský frank, japonský jen, německé státní dluhopisy či právě cenné kovy.

\"Zvýšená poptávka po zlatě může v následujících týdnech vyhnat cenu žlutého kovu k hranici 1400 dolarů za trojskou unci, a navázat tak na předchozí červnový růst, kdy se zlato prodávalo nejvýše za poslední dva roky,\" odhadl Brix.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK