Pražská burza v reakci na brexit ztratila více než čtyři procenta

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Pražská burza dnes prudce oslabovala, v průběhu dne ale zvládla zkorigovat ranní až desetiprocentní propad. Spolu s dalšími akciovými trhy reagovala na čtvrteční referendum, ve kterém Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie. Index PX nakonec klesl o 4,17 procenta na 819,58 bodu. Nejhůře dopadly akcie Erste Bank, rostla pouze textilka Pegas Nonwovens. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

\"S propadem cen ropy a průmyslových kovů v pátek ztrácel hlavně energetický sektor a jako tradičně za tragickou náladu na trzích platily finanční tituly. Celoevropský bankovní index Euro Stoxx Banks se propadal o bezmála 17 procent,\" uvedla analytička Patria Online Kristýna Zahradníková.

Pražský trh v průběhu dne ztrácel až deset procent a byl hluboko pod 800 body. \"Index PX stahovaly dolů hlavně finanční tituly a energetika,\" podotkla analytička. Objem obchodů dnes přesáhl miliardu korun, což je nadprůměrná aktivita.

Cenné papíry Erste Bank zlevnily o 9,19 procenta na 553,20 Kč, když byly ráno níže dokonce o 21 procent. V červeném skončil i zbytek finančního sektoru. Moneta Money Bank odevzdala 5,19 procenta na 70,40 Kč, Komerční banka 3,98 procenta na 904 korun a pojišťovna VIG 3,8 procenta na 481 korun.

\"Energetické tituly se propadaly s poklesem cen ropy, která večer oslabovala zhruba o čtyři procenta,\" uvedla Zahradníková. Elektrárenská společnost ČEZ uzavřela se ztrátou 2,49 procenta na 414,40 Kč, petrochemický holding Unipetrol výrazně odmazal dopolední ztráty a skončil níže o 1,76 procenta na 167 korunách.

\"Jediným titulem, který dokázal obrátit do zelených čísel, byl defenzivní výrobce netkaných textilií Pegas, titul seanci ukončil se ziskem 2,8 procenta na 801,90 Kč,\" dodala Zahradníková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK