Asijské akcie a libra kvůli nejistotě kolem brexitu klesají

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. června (ČTK) - Asijské akcie na počátku nového týdne klesají a britská libra ztrácí více než dvě procenta. Může za to nejistota na trhu po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Ztráty se sice po pátečním propadu globálních akciových trhů, který byl nejvyšší za pět let, zmírnily, nálada na trhu však zůstává slabá a obchodování nestabilní.

Širší index asijsko-pacifických akcií vyjma Japonska MSCI klesá o 0,6 procenta. Pod tlak se dostaly hlavně společnosti napojené na Británii. Japonský index Nikkei však částečně oživil ze svých pátečních ztrát a roste o 1,9 procenta.

Britská libra klesá k dolaru o více než dvě procenta a obchoduje se za zhruba 1,34 USD. Vzdálila se tak částečně 31letému minimu 1,3228 USD, kam se propadla v pátek. Euro vůči dolaru oslabuje o necelé jedno procento, protože investoři se obávají, že brexit by mohl vyvolat protievropské nálady v EU.

\"Věci jsou tak nejisté, že investoři stále nemají jasnou představu o tom, kolik rizikových aktiv musejí prodat,\" řekla agentuře Reuters Hiroko Iwakiová z Mizuho Securities. Podle ní investoři zatím neprodali vše, co potřebují prodat. \"Nebyla bych překvapená, kdybychom viděli další desetiprocentní pokles akcií,\" dodala.

Mezi nejčastější otázky, které odchod Británie z EU, tzv. brexit, vyvolává je, jak hodně zpomalí ekonomiky Británie a Evropy, jak vyjednají EU a Británie své nové vztahy a jak se evropští vůdci budou snažit podpořit hroutící se EU.

Na trzích v Austrálii a Hongkongu ztrácejí hlavně finanční společnosti, které zřejmě nejvíce postihne brexit a výhled, že Londýn ztratí svůj ceněný \"evropský pas\".

Šok na trhu částečně zmírnily výsledky španělských voleb, které vyhrála konzervativní vládnoucí Lidová strana. Výsledky zmírnily obavy z další revolty v EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK