Ceny ropy v Asii mírně klesají

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 27. června (ČTK) - Ceny ropy v Asii na počátku nového týdne mírně klesají. Prodloužily tak svůj prudký páteční propad způsobený rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii, který vyvolal masivní pokles globálních finančních trhů. Ke ztrátám přispívají i obavy z nadměrných dodávek ropných produktů v Asii.

Severomořská ropa Brent v Asii klesala o 15 centů a obchodovala se za 48,26 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela 25 centů, její cena činila 47,39 dolaru za barel. V pátek se ceny propadly o 4,9 procenta.

Globální finanční trhy v pátek v reakci na výsledky britského referenda prudce oslabily. Pro opuštění Evropské unie po více než 40 letech se vyslovilo 52 procent Britů.

Ceny ropy drží dnes pod tlakem opětovný pokles britské libry. Investoři stále netuší, co přijde nyní, když se země vyslovila pro brexit. Většina analytiků se však domnívá, že brexit nebude mít velký vliv na základní poptávku po ropě. \"Pokud budeme předpokládat pokles britského HDP po hlasování o odchodu ve výši dvou procent, což je na horním konci odhadů našich ekonomů, pak britská poptávka po ropě se pravděpodobně sníží o jedno procento, tedy 16.000 barelů denně, co zasáhne celosvětovou poptávku 0,016 procenty,\" citovala agentura Reuters prohlášení banky Goldman Sachs.

Větší znepokojení na trhu s ropou vyvolávají obavy z nadbytku rafinovaných produktů, zvláště v Asii. Banka Morgan Stanley v prohlášení svým klientům uvedla, že v nejbližším období zůstávají pro trh s ropou největšími obavami nadměrné dodávky ropných produktů, poptávka v Číně, makroekonomický výhled a pravděpodobné zvýšení těžby.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 48,26 48,41 New York - Nymex WTI srpen 47,39 47,54

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK