Britské hospodářství podle Osbornea odchod z EU zvládne

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. června (ČTK) - Odchod Spojeného království z Evropské unie nepochybně dopadne na hospodářství země, ekonomika Británie je ale dostatečně silná, aby tuto výzvu zvládla. Dnes to na tiskové konferenci prohlásil britský ministr financí George Osborne, který poprvé od čtvrtečního referenda veřejně vystoupil.

 

\"Naše hospodářství je tak silné, jak jen může být, aby dokázalo čelit tomu, před čím naše země nyní stojí,\" řekl Osborne, který opakovaně ujistil o tom, že vláda je pevně rozhodnutá ekonomiku ochránit a udržet fiskální stabilitu. \"Připravili jsme se na nepředvídatelné,\" uvedl s tím, že vláda má nachystané nouzové plány, pokud by to vývoj vyžadoval.

Připomněl, že centrální banka je připravena vynaložit na podporu finančních trhů více než 250 miliard liber (8,4 bilionu Kč). Rovněž řekl, že je od pátku minulého týdne, kdy byl oznámen výsledek referenda, ve kterém se 52 procent Britů rozhodlo pro vystoupení z EU, v úzkém kontaktu s guvernérem britské centrální banky Markem Carneyem. Dodal, že je ve spojení i s guvernéry dalších centrálních bank, představiteli Mezinárodního měnového fondu a evropskými ministry financí.

Premiér David Cameron nyní podle Osbornea poskytl Británii dostatek času k tomu, aby se rozhodla, jaké vztahy chce s Evropskou unií po odchodu z bloku mít. Aktivaci článku 50 unijní smlouvy, která vystoupení z EU umožňuje, je proto podle ministra financí možné očekávat až poté, co bude mít Londýn jasnou představu o budoucích vztazích s EU. Cameron, který chce skončit v křesle ministerského předsedy do října, po referendu prohlásil, že o vystoupení z unie by měl požádat až nový premiér.

O Osborneovi, který spolu s Cameronem vedl kampaň za zachování britského členství, se od pátku spekuluje jako o další možné politické oběti brexitu. \"Svou roli oznámím v příštích dnech,\" odpověděl na dotaz ke své další budoucnosti v Konzervativní straně a k možnosti, zda se nebude ucházet o křeslo stranického šéfa.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK