Juncker prý chce brexit využít k rozšíření eurozóny

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. června (zpravodaj ČTK) - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce brexit využít k tomu, aby se rozšířila eurozóna a eurem se do budoucna platilo v celé Evropské unii. S odvoláním na zdroje z Junckerova okolí to dnes napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Komise podle něj chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření a prohloubení měnové unie. Evropa mnoha měn by měla skončit.

 

K přijetí eura se zavázala i Česká republika, zatím ale i kvůli rozdílným názorům ve vládě nestanovila žádný konkrétní termín.

Evropská komise podle německého deníku také počítá s tím, že eurokomisař Valdis Dombrovskis, který na postu komisaře pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii nahradil Brita Jonathana Hilla, v pozici zůstane dlouhodobě. Nástupce Hilla, který rezignoval kvůli brexitu, by pak měl dostat zcela nevýznamný post.

Německá média si dnes všímají také vyjádření českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, že Junckera v současné době nevidí jako muže na svém místě. Například server deníku Die Welt píše o silné kritice ze strany šéfa české diplomacie. Z členů německé vlády se zatím nikdo takto tvrdě na adresu Junckera nevyjádřil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK