Nezkažte si zbytečně dovolenou

04.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Nepřetržité lijáky, nefungující klimatizace, přeplněné pláže...Existuje spousta věcí, které vám mohou bezpečně zkazit dovolenou. Proti některým se nedá bojovat, ale jsou i takové které lze eliminovat.

Téma týdne: Chystáme se na dovolenou

Při cestě na vytouženou dovolenou nestačí pouze koupit zájezd a zabalit kufry. Je sice důležité nezapomenout na opalovací krém, ale drogérie naštěstí existují po celém světě. Jsou ale věci na které není radno zapomenout. V dnešním fitriku se budeme zabývat těmi nejdůležitějšími.

Cestovní doklady

Pokud plánujete cestu do některého ze států Evropské unie nebo na území států Evropského hospodářského prostoru, tj. Norska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska, pro překročení hranic vám vystačí pouze platný občanský průkaz v odpovídajícím formátu. Pokud však zvolíte oblast mimo zónu Evropské unie, „občanka“ vám stačit nebude. Zde je zapotřebí mít k dispozici některý z cestovních dokladů, tedy cestovní, diplomatický či služební pas nebo cestovní průkaz (průkaz má územní a časovou platnost omezenou účelem cesty a vydává se pouze v odůvodněných případech, např. při ztrátě pasu).

Doby devizových příslibů jsou sice již dávno pryč, ale i dnes je celá řada států, která k návštěvě svého teritoria vyžaduje zvláštní povolení – tzv. vízum. Počet států, se kterými má naše republika bezvízový styk, neustále roste, ovšem v některých zemích se vízová povinnost neustále uplatňuje. A jak zjistit, které to jsou? Nejjednodušším řešením je návštěva internetových stránek Ministerstva zahraničí, na kterých je k dispozici aktuální seznam bezvízových států. Jestliže se vámi vybraný cíl cesty nachází ve státě, který není uveden na seznamu ministerstva a tudíž nepatří do kategorie bezvízových, musíte si toto povolení ke vstupu opatřit.

Mezinárodní řidičský průkaz

Chystáte-li se na cestu autem, je dobré si zjistit, zda v daném státě není povinnost mít mezinárodní řidičský průkaz. Po Evropě si většinou vystačíte s českým řidičákem (výjimky tvoří Albánie, Řecko a Turecko), vydáte-li se ale na delší trasy, určitě neprohloupíte, když si vystojíte frontu na úřadě. Mezinárodní řidičské průkazy vystavují příslušné zastupitelské úřady v jednotlivých regionech v místě trvalého bydliště žadatele (v Praze pouze Magistrát hlavního města Prahy - odbor dopravně správních agend, Kongresová 2, Praha 4). Průkaz platí 1 rok ode dne vystavení, zaplatíte-li dvojnásobnou částku vystačí vám na 3 roky.

Při výjezdu do zahraničí si nezapomeňte zkontrolovat technický stav vozidla a základní náhradní díly. Pokud si chcete ušetřit zbytečnou cestu na hranice a zpátky, přibalte si i zelenou kartu.

Cestovní pojištění

Řešením, jak vyloučit resp. omezit riziko negativních dopadů v případě neočekávaných událostí, může být cestovní pojištění. Jeho uzavřením získá klient ochranu před finančními problémy, které mohou v průběhu cestování vzniknout. Kompletní nabídka cestovního pojištění umožňuje vycestovat do zahraničí s vědomím jistoty, že jste zabezpečeni pro případ náhlého onemocnění, úrazu, ztráty zavazadel nebo způsobení škody třetí osobě.

I když se nabídka jednotlivých pojišťoven liší, do působnosti základního cestovního pojištění je zpravidla zahrnuto pojištění léčebných výloh, jehož uzavření je téměř povinností při výjezdu do kterékoliv země. Je základním stavebním kamenem cestovního pojištění, z něhož jsou hrazeny nezbytné náklady pojištěného spojené s léčbou a ošetřením, které jsou nad rámec zákonného zdravotního pojištění. Pojištění léčebných výloh zpravidla kryje nutnou a neodkladnou léčbu náhlých onemocnění, náhlých poruch zdraví nebo úrazů, jednoduché ošetření zubů či tzv. repatriace pojištěného (návrat zpět do vlasti). V případě potřeby mohou být hrazeny také náklady na převoz nezletilých dětí či pojištění opatrovníka tj. blízké osoby, která zůstane u pacienta v průběhu hospitalizace. Další nezanedbatelnou součástí pojištění léčebných výloh bývá asistenční služba, která poskytuje nepřetržitou pomoc, ocitnete-li se v nouzové situaci.

Pokud se chystáte navštívit odlehlejší či rizikovější kouty, je dobré pouvažovat i o některých „nadstandardních“ produktech cestovního pojištění, mezi které můžeme zahrnout:

  • úrazové pojištění sjednávané pro případné riziko smrti následkem úrazu, riziko plné invalidity následkem úrazu nebo trvalých následků, které úraz zanechal
  • pojištění odpovědnosti za škodu, které pokrývá případné škody způsobené třetí osobě
  • pojištění cestovních zavazadel, které se vztahuje na poškození nebo zničení věcí osobní potřeby
  • pojištění storna cesty sjednávané pro případ, kdy pojištěný se nemůže ze závažných důvodů zúčastnit plánovaného zájezdu do zahraničí, atd.

Očkování

Kromě krásných zážitků si z dovolené můžete přinést i některou z cestovatelských nemocí. Mezi nejčastější choroby, pro které se doporučuje očkování, patří žlutá zimnice, hepatitida A a B, malárie, břišní tyfus, cholera nebo tetanus. Nezapomínejte na to, že si například žloutenku nepřivezeme jen z rozvojových zemí, ale i z oblíbených letovisek jižní Evropy nebo severní Afriky.

Turista by měl pracoviště kontaktovat minimálně 6 týdnů před odjezdem. Zdravotní příprava se skládá z konzultace a případného očkování. Není hrazena ze zdravotního pojištění a každý si ji musí platit z vlastních zdrojů. Lékař během konzultace zjišťuje zdravotní stav (akutní nebo chronické onemocnění, zvláštní doporučení platí např. pro diabetiky), plán cesty (město nebo venkov, kontakt s místním obyvatelstvem, sportovní aktivity atd.). Na základě tohoto pohovoru se doporučuje případné očkování. Očkování je tedy velice individuální pro každého cestovatele. Může záviset i na ročním období. Očkovací látky nepatří mezi levné záležitosti, ale v určitých situacích se nevyplatí šetřit.
 
V současnosti je povinné jen očkování proti žluté zimnici do některých států rovníkové Afriky a Jižní Ameriky. Seznam těchto zemí vydává a každý rok aktualizuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Účinnost očkování je deset dnů po aplikaci. Další očkování patří pouze mezi doporučovaná.

Finanční prostředky

Před cestou si nezapomeňte rozměnit peníze. Ve většině případů platí, že doma dostanete lepší kurz než v zahraničí. Kromě hotových peněz se vám mohou hodit i cestovní šeky. Šek lze proměnit v bankách či směnárnách za valuty. Ale můžete s nimi platit v hotelích, restauracích a obchodech po celém světě. Cestovní šeky neprodávají jen banky, ale také některé cestovní kanceláře, směnárny a pošty (zahraniční). Při proplácení tohoto šeku je nutné šek znovu podepsat, a to za přítomnosti pokladního, který zkontroluje správnost podpisu.

Další možností, jak se vyhnout nošením zbytečně velkého peněžního obnosu, je mezinárodní platební karta. Pro cestu do zahraničí doporučujeme vzít emobosovanou platební kartu. Jedná se o platební karty s tzv. reliéfním (plastickým) písmem. Karty umožňují nakupovat i v prodejnách, které nejsou vybaveny elektronickým terminálem. Obchodník používá tzv. žehličku (imprinter - mechanický snímač), který sejme otisk všech údajů vyražených na kartě a zákazník údaje potvrdí svým podpisem. Na základě toho pak obchodník zúčtuje platbu.

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky