MF bude potřebovat na financování dluhu letos méně peněz

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. června (ČTK) - Ministerstvo financí snížilo pro letošní rok odhad potřebných peněz na na financování státního dluhu na 337,4 miliardy korun z dříve odhadovaných 342 miliard korun. Vyplývá to z aktualizace Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2016, kterou MF zveřejnilo na internetu. Loni MF potřebovalo na financování dluhu 311,2 miliardy korun. První verzi strategie zveřejnilo MF loni v prosinci.

Aktualizace vychází ze schváleného zákona o státním rozpočtu na letošní rok, který počítá se schodkem 70 miliard Kč. Dále aktualizace vychází ze střednědobého výhledu do roku 2018 a z dubnové makroekonomické predikce.

\"Ve srovnání se strategií došlo ke snížení plánované potřeby financování v roce 2016 díky realizaci výměnných operací střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na sekundárním trhu v průběhu prvního pololetí roku 2016,\" uvedl úřad.

V rámci financování počítá MF příští rok mimo jiné se schodkem státního rozpočtu 70 miliard korun, splátkou dluhopisů za 149 miliard korun včetně zpětných odkupů, splátkou spořicích státních dluhopisů za 30,1 miliardy, splátkou pokladničních poukázek a dalších finančních instrumentů za 86,6 miliardy korun a se splátkou úvěrů za 1,7 miliardy korun. Úřad chce kvůli stabilizaci dluhu zapojit do jeho financování volné peněžní prostředky souhrnných účtů státní pokladny, které se novelou zákona rozšířily v květnu i o peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny.

MF zachovalo pro letošek plán vydat emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu za 150 miliard korun. \"Plánovaný rozsah hrubé emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v druhém pololetí roku 2016 činí minimálně 50 miliard korun,\" uvedl úřad. V prvním pololetí přitom hrubá emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu byla 91,6 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK