VW prý bude řešení emisní aféry v USA stát téměř 15 miliard USD

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. června (ČTK) - Dohoda o řešení emisního skandálu ve Spojených státech bude stát německou automobilku Volkswagen téměř 15 miliard dolarů (370 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Dohoda by měla být představena v úterý.

Volkswagen se na základních principech řešení emisní aféry v USA dohodl již v dubnu. Řešení kromě odškodného pro majitele aut zahrnuje nabídku firmy odkoupit naftové vozy, které jsou nastaveny na manipulace s emisemi oxidů dusíku. Jeho součástí bude rovněž fond pro řešení otázky nadměrných emisí a fond na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570.000 vozů. Dohoda se týká zhruba 482.000 naftových vozů s dvoulitrovými motory, o postupu u zbývajících 85.000 aut s třílitrovými motory zatím nebylo rozhodnuto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK