Bouřky způsobily o víkendu klientům pojišťoven další stovky škod

27.06.2016 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


O uplynulém víkendu přibyly další stovky škod v řádu desítek milionů korun, které způsobily klientům pojišťoven bouřky doprovázené krupobitím. Bouře se objevují ve větší míře od konce května, pojišťovny odhadují celkové škody téměř na miliardu korun. Většinu menších případů již vyřešily. Jde hlavně o zatopené sklepy a přízemí domů, poškozené střechy a karosérie aut, vyplývá z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Česká pojišťovna má kvůli bouřkám z posledních týdnů zatím nahlášeno přes 7500 škod celkem za 360 milionů Kč. "Naši experti odhadují, že celkový počet překročí hranici 8000 živelních škod. V tuto chvíli je zlikvidováno již bezmála 70 procent škod a poškozeným jsme zatím vyplatili desítky milionů korun. Z uplynulého víkendu, kdy naši republiku opět zasáhly silné bouřky, máme zatím nahlášeno přes 620 škod za asi 26 milionů Kč. Škody působily hlavně kroupy," řekla ČTK mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Kooperativě klienti po bouřkách a krupobití z počátku června nahlásili celkem 4800 škod za 206 milionů Kč. Většinou šlo o menší škody, jako jsou vytopené sklepy, poničené střechy nebo přístřešky a poškozená vozidla, kde škoda nepřesáhne 50.000 Kč. Z těchto 4000 menších škod již 2700 případů pojišťovna uzavřela a klientům vyplatila na pojistném plnění přes 54 milionů Kč. Z uplynulého víkendu registruje zatím 250 pojistných událostí. První odhady se podle mluvčího Milana Káni pohybují okolo osmi milionů Kč. Škody klienti hlásili zejména ze středních Čech, Plzeňska a Liberecka, dodal.

Allianz po řádění živlů od 23. května eviduje 2222 pojistných událostí za přibližně 150 milionů korun. Nejvíce jich šlo na vrub krupobití, které poničilo 755 domů a staveb a 670 automobilů. Nejčastěji to byly škody na střechách, krovech, bazénech, zahradních pergolách a garážích. Z posledních dnů jde o desítky nových případů, uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Krupobití a přívalové deště z posledních dnů a týdnů, které byly na řadě míst doprovázeny lokálními povodněmi, způsobily klientům Generali na 1600 škod za 55 milionů korun. Celkové škody by se podle odhadů likvidátorů mohly vyšplhat až na 60 milionů. Záleží také na vývoji počasí v dalších dnech. Více než polovina nahlášených škod je zlikvidována, u dalších jsou domluvené prohlídky mobilními, řekl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Česká podnikatelská pojišťovna od konce května eviduje z bouřek spojených s krupobitím a přívalovými dešti přes tisícovku hlášených škod v odhadované výši převyšující 47 milionů Kč. Likvidátoři vyřídili již téměř polovinu škod v domácnostech a rodinných domech také škod po krupobití na automobilech. K dnešnímu dni pojišťovna vyplatila šest milionů Kč a průběžně dokončuje další případy, uvedla mluvčí pojišťovny Renata Čapková.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ