Britská libra při obchodování v Asii posiluje

28.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. června (ČTK) - Britská libra dnes v Asii posiluje a vzdálila se 31letému minimu. Na trhu se zmírnila nechuť k rizikům způsobená rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii. Mnoho investorů se však stále domnívá, že libra ještě nedosáhla svého dna a dále bude klesat.

Libra vůči dolaru posiluje zhruba o 0,7 procenta a obchoduje se za 1,3314 USD. Vzdálila se tak svému 31letému minimu 1,3122 USD. Euro vůči libře klesá o 0,4 procenta. K dolaru však euro zpevnilo o 0,4 procenta a vůči jenu o půl procenta. Mírně vzrostl i dolar k jenu.

Podle analytiků se situace na trhu částečně zklidnila kvůli nedostatku nových okolností. Trhy nyní budou čekat na další vývoj kolem jednání o brexitu. Aktuálně se pozornost bude soustředit na summit EU, kde by britský premiér David Cameron měl vůbec poprvé seznámit své unijní kolegy se situací a s možností dalšího postupu své země po referendu.

Další událostí, která bude zajímat devizový trh a mohla by uklidnit situaci na trhu, je setkání centrálních bankéřů z celého světa na fóru Evropské centrální banky v Portugalsku. Dnes zde vystoupí prezident ECB Mario Draghi s projevem o budoucnosti mezinárodní měnové a finanční architektury.

Naopak negativní pro libru by mohlo být snížení ratingu. Agentury Standard & Poor\'s a Fitch zhoršily hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie s tím, že rozhodnutí o opuštění EU poškodí ekonomiku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK