Banky hlásí obří zájem o hypotéky. Za měsíc půjčily tolik, co jindy za celé čtvrtletí

28.06.2016 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Poprvé v historii banky překonaly objemem sjednaných hypoték 20 miliardovou hranici. Hlad po nemovitostech a spolu s tím i úvěrech na bydlení je obrovský. 19 měsíců v řadě se bankám daří posouvat dosavadní měsíční maxima o stupínek výš. V červnu je však laťka nastavena hodně vysoko. Podaří se to i nyní?

Objem hypoték vylétl nad 20 miliard Kč

Banky v uplynulém měsíci opět překonaly loňský rekord. Tentokrát to však stálo opravdu za to. Suma sjednaných hypoték poprvé v historii překonala hranici 20 miliard Kč. Celkem banky rozpůjčovaly jen na hypotékách 20,7 mld. Kč (y/y +25,6 %). To, co například v roce 2010 trvalo bankám celé čtvrtletí, zvládly letos v jediném měsíci!

Podíl refinancování ( květen 2006 – 2016 )

Golem_1_28.6

Přelomový je letošní květen i v dalších parametrech. Počet sjednaných hypoték dosáhl čísla 10 831 ks, což je další historické maximum. Jednoduchým podílem zjistíme průměrnou výši hypotéky, která v květnu vystoupala na 1,911 milionu korun. Oproti loňskému roku tento ukazatel vzrostl o téměř 100 000 Kč.

Drtivou většinu v květnu sjednaných úvěrů tvoří nové hypotéky. Zatímco v roce 2013 podíl refinancování činil více než třetinu sjednaných úvěrů, letos podle dat ČNB se podíl refinancování pohybuje zhruba na úrovni 17 % celkové sumy sjednaných úvěrů. Vyjádřeno v korunách: z celkových 20,7 miliard bylo jen 3,5 miliardy korun poskytnuto s účelem splacení dříve sjednané hypotéky, zbývajících 17,2 mld. jsou hypotéky na nově pořizované nemovitosti.

Dosáhly sazby svého minima?

Průměrná úroková sazba v květnu sjednaných hypoték klesla meziměsíčně o 5 setin procentního bodu na 1,89 %, což je nové historické minimum. Pokles úrokových sazeb koreluje s poklesem nabídkových sazeb v předchozích měsících. Nyní prostřednictvím GOFI indexů vidíme na trhu stagnaci nabídkových sazeb, což se následně začne projevovat také v datech FINCENTRUM HYPOINDEXu.

Obecně však ještě nelze říci, že by sazby dosáhly svého minima. Sazby na mezibankovním trhu v červnu opět zamířily dolů a postupně propadly až na dosah historických minim a když k tomu připočteme enormní zájem bank o získání nových klientů ještě před platností nových regulatorních pravidel, eventualita dalšího snížení nabídkových sazeb ještě existuje. Zajímavé úvahy se vedou ve Velké Británii, a to v souvislosti s Brexitem. Názor odborníků se kloní k tomu, že Brexit bude znamenat růst hypotečních úrokových sazeb. Jaká bude realita, ukáže vývoj v příštích týdnech.

Vývoj průměrné výše hypotéky

Golem_2_28.6

Hlad po nemovitostech a tím i úvěrech na jejich financování je extrémní a to i bez výrazných cenových impulzů ze strany bank. Vysoký objem sjednaných hypoték očekáváme i ve stávajícím měsíci. Jestli však dojde k překonání loňského maxima, není vůbec jisté. Laťka je tentokrát posazena hodně vysoko. Loni v červnu totiž banky poskytly hypotéky za 19,7 miliardy korun, takže nepřerušovaná 19 měsíční série posouvání měsíčních maxim může v letošním červnu skončit.

Stavební spoření na loňských číslech

Stavební spořitelny v květnu poskytly úvěry za 3,83 miliard Kč. Největší část si opět připsala Českomoravská stavební spořitelna – 1,4 mld. Kč (y/y -33 %), což představuje 35 % celkového objemu sjednaných úvěrů. Pozici skokana roku opět obhajuje Modrá pyramida s produkcí těsně pod jednou miliardou (0,92 mld. Kč, y/y +83 %) a 24procentním tržním podílem. Za Modrou pyramidou následuje Buřinka a Raiffeisen stavební spořitelna téměř se shodnou produkcí 0,672 mld. Kč resp. 0,667 mld. Kč). Výrazný meziroční nárůst zaznamenala Wuestenrot stavební spořitelna s 0,224 mld. Kč (y/y + 65 %).

Produkce stavebních spořitelen v meziročním srovnání mírně klesla. Ve výsledcích se však podle našeho názoru stále ještě promítá výpadek produkce ČMSS související s přechodem na nový IT systém. Obecně se stavební spořitelny rovněž vezou na vlně silné poptávky po úvěrech na bydlení.

Léto u hypoték s otazníkem

Příčiny růstu objemu sjednaných hypoték vidíme jednak v rostoucí průměrné výši hypotéky, což souvisí s růstem cen nemovitostí a velice dobrou dostupností hypoték s vysokým LTV. Na tuto oblast se proto také zaměřila ČNB a doporučila bankám snížit maximální hranic LTV na 95 a v dubnu příštího roku na 90 % hodnoty nemovitosti a zavádí kvóty na hypotéky s vysokým LTV, což se výhledově v objemech sjednávaných hypoték nejspíš také projeví. Nejprve pozitivně díky předzásobení a po zavedení pravidel očekáváme spíše pokles průměrné půjčené částky.

„Dostupnost hypotečního financování je nyní na vrcholu, s podzimem však očekáváme postupné zpřísňování a zpomalení úvěrového boomu. Otázkou je, jak využijí banky letní měsíce, už nyní jedou na hranici svých kapacit. Na jednu stranu poptávka v období letních dovolených zvolní, na druhou stranu jsme před podzimními regulatorními opatřeními a banky mohou léto plně využít k maximalizaci poskytnutých objemů,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení. „Ať tak nebo tak, letošní rok bude podle dosavadních čísel opět rekordní a suma sjednaných úvěrů na bydlení překoná loňských 245 mld. Kč,“ dodává Libor Ostatek.


Zdroj: GOLEM FINANCE, Asociace českých stavebních spořitelen, hypoindex.cz, banky

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ