MF zjednoduší podle asociace evidenci tržeb pro e-shopy

28.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Ministerstvo financí zjednoduší podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků elektronickou evidence tržeb (EET) pro e-shopy a obchodníky, kterým se například porouchá přístroj pro evidenci tržeb. V tiskové zprávě o tom dnes informovala asociace. Zároveň doplnila, že jedná s ministerstvem o dalších podmínkách zjednodušení evidence tržeb pro malé firmy.

V případě e-shopů nebude dodání zboží přes přepravní firmy, které vyberou od zákazníka hotovost a peníze převedou obchodu na účet, spadat pod evidenci tržeb. \"To je důležitá změna, která zásadně ulehčí život provozovatelům e-shopů,\" uvedla asociace. Pokud ovšem přepravní firma bude prodejci zpětně předávat peníze v hotovosti, potom bude nutné doklad vystavit přes evidenci tržeb.

Další změnou je přístup k uplatnění evidence tržeb například v případě poruchy přístroje, který vydává doklady podle požadavků MF. V takovém případě obchodníci podle asociace budou moci v momentě zprovoznění přístroje vložit součet všech chybějících tržeb jednou operací naráz. Dosavadní požadavek MF byl, aby se zpětně vkládaly tržby do systému jednotlivě.

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK