Akciové trhy oživily, vzhůru zamířil rovněž kurz libry a eura

28.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. června (ČTK) - Světové akciové trhy dnes oživily po výrazném propadu způsobeném obavami ohledně odchodu Británie z Evropské unie, vzhůru zamířil rovněž kurz britské libry a eura. Obavy spojené s takzvanými brexitem sice polevily, na finančních trzích však nadále přetrvává značná nejistota.

Libra dnes posilovala poté, co v pondělí sestoupila na nejnižší úroveň za 31 let. Někteří investoři nyní podle analytiků vybírají zisky, které jim přinesly sázky na pokles libry a eura. Mnoho investorů se však stále domnívá, že libra ještě nedosáhla svého dna a bude opět oslabovat.

Kolem 18:30 SELČ vykazovala libra vůči dolaru nárůst o 0,7 procenta na 1,3319 USD. V pondělí se přitom propadla až na 1,3122 USD, tedy na nejnižší úroveň od poloviny roku 1985. Euro si dnes vůči dolaru připisuje zhruba 0,4 procenta na 1,1065 USD poté, co v pátek sestoupilo až na 1,0909 USD, nejníže za tři a půl měsíce.

Britové se pro odchod z EU vyslovili ve čtvrtečním referendu, jehož výsledky byly zveřejněny v pátek ráno. Britská libra navzdory dnešnímu oživení nadále ztrácí ve srovnání se čtvrtečním závěrem více než deset procent.

Akcie v Británii i na západoevropských kontinentálních burzách dnes prudce stouply a hlavní index londýnské burzy získal zpět asi polovinu ztrát předešlých dvou dní. Zpevňovaly hlavně akcie bank a dalších finančních společností, které během pátku a pondělí utrpěly nejhorší ztráty.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 dnes vzrostl o 2,4 procenta a uzavřel na 1252,49 bodu. V předchozích dvou dnech přitom ztratil kolem 11 procent. Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 stoupl o 2,6 procenta po poklesu o více než pět procent v předešlých dvou dnech.

Vzhůru dnes zamířily rovněž akcie ve Spojených státech. Jejich širší index S&P 500 vykazoval kolem 18:30 SELČ nárůst o 1,2 procenta na 2024 bodů. Během pátku a pondělí se přitom propadl o 5,3 procenta. Zaznamenal tak nejprudší dvoudenní pokles od loňského srpna.

Také pražská burza se po dvou dnech propadů vrátila k růstu. Index PX dnes posílil o 2,07 procenta na 806,43 bodu, dařilo se většině hlavních titulů, včetně akcií finančních institucí, které v uplynulých dnech čelily silnému tlaku.

Celosvětově se papírová hodnota akcií a dalších aktiv od pátku do pondělí podle firmy S&P Global snížila o rekordní více než tři biliony dolarů (73,5 bilionu Kč). Z toho zhruba 1,3 bilionu dolarů připadá na trhy ve Spojených státech, píše server finanční televize CNBC.

Oživení dnes zaznamenaly rovněž ceny ropy. Investoři na ropném trhu využili zotavení globálních finančních trhů a oslabení dolaru k obnovení nákupů. Severomořská ropa Brent kolem 18:30 SELČ vykazovala nárůst o 1,6 procenta na 47,93 dolaru za barel, americká WTI si připisovala dvě procenta na 47,27 dolaru za barel. V předešlých dvou dnech přitom ceny ropy klesly asi o sedm procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK