Hospodářská komora je proti uzavření velkých obchodů o svátcích

28.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. června (ČTK) - Hospodářská komora ČR se silně ohradila proti zákonu, který ukládá obchodům s rozlohou nad 200 metrů čtverečních povinnost zavřít o sedmi státních svátcích. Jde o diskriminaci, kterou by měl přezkoumat Ústavní soud ČR, sdělila dnes komora ČTK. Zákon schválila Sněmovna na návrh Senátu a přes odpor pravice.

Komora vynaložila veškeré úsilí, aby apelovala na poslanecké kluby politických stran, které od počátku proti právě schválenému zákonu o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě protestovaly, aby sestavily potřebnou většinu zákonodárců a obrátily se se stížností na Ústavní soud ČR. \"Věříme, že v případě, že se tak stane, soud diskriminační obsah zákona potvrdí,\" dodala komora.

Podle centra Freeport Fashion Outlet schválením zákona hrozí nejen propady tržeb obchodníků, ale v příhraničí i omezení cestovního ruchu a propouštění. Dnešní schválení původního návrhu zákona omezující prodej během svátků znovu přináší reálnou hrozbu, kdy si zaměstnavatel nebude moci dovolit mít více zaměstnanců, než je nutné k pokrytí otevíracích hodin, uvedl ředitel centra Jan Procházka.

\"Nedá se vyloučit, že by v některých případech mohli být zaměstnanci nahrazeni brigádníky. Problém je o to větší, že podobné dopady nehrozí jen velkým nákupním centrům a supermarketům, ale mohou potkat i jejich dodavatele,\" upozornil Procházka. Může jít podle něj například o dodavatele služeb v oblasti ostrahy nebo úklidových prací, v případě zboží pak mohou být postiženi dodavatelé základních potravin jako pečivo, maso a uzeniny. Centrum odhaduje ztráty až v desítkách milionů korun.

Velké obchody budou muset mít ze zákona zavřeno o sedmi státních svátcích, jak to požadovaly odbory. Úpravu nyní dostane k podpisu prezident. Obchody budou muset mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly mít otevřeno jen do 12:00.

Sněmovna o návrhu rozhodovala podruhé. Původně rozhodla o tom, že obchody by musely mít zavřeno jen na Nový rok a dva z vánočních svátků, což už často dodržují dobrovolně samy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK