GfK: Spotřebitelská důvěra v Německu vystoupila na roční maximum

29.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. června (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Německu se dál zlepšila a její index dosáhl nejvyšší úrovně za téměř rok. Uvádí to dnešní měsíční průzkum společnosti GfK. Náladu spotřebitelů v největší evropské ekonomice zvedá rekordně vysoká zaměstnanost, solidní růst mezd a mimořádně nízké úvěrové náklady. Naznačuje to, že soukromá spotřeba zůstane v dohledné době tahounem růstu německé ekonomiky.

Index nálady německých spotřebitelů pro červenec vystoupil na 10,1 bodu z červnové úrovně 9,8 bodu. Na této úrovni byl naposledy v srpnu a výše byl naposledy loni v červnu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index zůstane beze změny.

\"Spotřebitelé očekávají příznivý vývoj ekonomiky a jejich náladu zatím neutlumily ani diskuse kolem případných dopadů vystoupení Británie z EU,\" poznamenal analytik GfK Rolf Bürkl. Dodal ale, že spotřebitelé brzy pocítí současnou nejistotu, která se projevuje rozkolísaností na finančních trzích.

Index očekávání vývoje osobních příjmů vzrostl o osm bodů a vyšplhal se na rekordní úroveň 59,6 bodu. Ukazatel ochoty utrácet naopak z červnového ročního maxima mírně klesl.

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni zvýšil o 1,7 procenta, což bylo jeho nejsilnější tempo za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu potvrdila, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad na příští rok ale vláda zhoršila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK