EK předloží návrh další podpory producentů vepřového a mléka

29.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. června (zpravodajové ČTK) - Evropská komise plánuje v červenci navrhnout na jednání ministrů zemědělství další podporu producentům mléka a vepřového masa. Novinářům to dnes řekl český premiér Bohuslav Sobotka, který o věci v úterý jednal s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem. Podle představy Prahy by na kompenzace zemědělcům v unijních zemích, včetně těch českých, měla mířit nejméně stejná částka jako v posledním balíčku podpory, tedy nejméně 500 milionů eur (13,5 miliardy Kč).

\"Měly by to být kompenzace, které budou adresně mířit producentům mléka a vepřového masa. Poskytnutí dotace by mělo být spojeno s určitým závazkem, že nebudou navyšovat v následujících měsících produkci tak, abychom stabilizovali produkci,\" vysvětlil premiér Sobotka.

O věci se zmiňují také závěry úterního summitu, prezidenti a premiéři EU vyzvali komisi, aby rychle uskutečnila všechna dostupná opatření, včetně finanční podpory farmářů. Vyzvali také účastníky dodavatelského řetězce, aby zlepšili situaci na trhu, kde jsou ceny vepřového i mléka už měsíce na velmi nízké úrovni. Například v Česku se u vepřového masa podle zemědělců počátkem měsíce ztráta pohybovala v průměru až čtyři koruny na kilogramu a u mléka dvě koruny na litru.

Prosazení problému do závěrů unijní schůzky je podle Sobotky důsledek české snahy. \"Myslím, že to je docela dobrý výsledek efektivity české diplomacie. Toto byla česká iniciativa na základě rozhodnutí české vlády,\" řekl premiér s tím, že Praha získala podporu partnerů z Visegrádské skupiny, tedy Slovenska, Polska a Maďarska a následně i dalších zemí.

\"Komise na přípravě konkrétních návrhů bude intenzivně pracovat a bude také hledat potřebné finanční prostředky,\" řekl dnes o svém úterním jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem předseda české vlády.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK