Brexit plány Jaguar Land Rover na slovenskou továrnu neovlivní

29.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. června (ČTK) - Krátkodobé dopady vystoupení Británie z Evropské unie neovlivní plány britské automobilky Jaguar Land Rover (JLR) na výstavbu nové továrny na Slovensku, ani další firemní aktivity. Na dnešní tiskové konferenci v Londýně to oznámil ředitel firmy pro strategii Adrian Hallmark.

\"Krátkodobé problémy, které brexit přinese, naši celkovou strategii nezmění,\" citovala Hallmarka agentura Reuters. V platnosti zůstává \"závazek vůči našim nynějším aktivitám v Británii a budoucím aktivitám v Evropě, z nichž jsme už oznámili továrnu na Slovensku\", dodal představitel automobilky.

Reuters minulý týden uvedl, že Jaguar Land Rover před britským referendem o EU pozastavil výdaje na budování slovenského závodu, který má stát u Nitry. Plán na výstavbu továrny oznámila firma loni v prosinci, kdy podepsala se slovenskou vládou investiční smlouvu. Na jejím základě bude na Slovensku investovat v první fázi 1,1 miliardy liber (36,1 miliardy Kč) a v novém závodě zaměstná zhruba 2800 lidí.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů slovenské ekonomiky. Továrnu má na Slovensku německá automobilka Volkswagen, francouzská PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors.

V první fázi by slovenský závod JLR měl vyrábět 150.000 vozidel ročně. Smlouva se Slovenskem počítá s možností zdvojnásobit výrobní kapacity továrny na 300.000 aut. Firma, kterou vlastní indická skupina Tata Motors, zaměstnává po celém světě asi 36.000 lidí, většinu v Británii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK