Ceny ropy po zmírnění obav z brexitu druhý den za sebou rostou

29.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes druhý den za sebou rostou. Přispělo k tomu zmírnění obav z odchodu Británie z Evropské unie a zpráva o dalším poklesu zásob v USA. Ceny ropy podporuje i hrozba stávky zaměstnanců v norském ropném sektoru a krize v energetickém sektoru Venezuely.

Severomořská ropa Brent zpevnila kolem 17:30 SELČ o 2,86 procenta na 49,97 dolaru za barel. Americká WTI posílila o 2,93 procenta na 49,25 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy minulý týden prudce klesly o 4,1 milionu barelů. Nižší byly již šestý týden za sebou. Analytici čekali pokles jen o 2,4 milionu barelů. Zásoby benzinu však překvapivě vzrostly mnohem více, než se čekalo, protože rafinerie zvýšily produkci.

Dopad brexitu na ceny ropy byl vcelku omezený, protože trh čeká letní nárůst poptávky v Asii a USA a zvýšené napětí v dodávkách. Analytici Standard Chartered se domnívají, že ceny ropy se rychle vrátí na 50 dolarů za barel, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 49,97 48,58 New York - Nymex WTI srpen 49,25 47,85

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK