Dluhy českých domácností v květnu vzrostly na 1,357 bilionu korun

30.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Dluhy českých domácností v květnu vzrostly na více než 1,357 bilionu korun. Je to téměř o deset miliard korun více než v dubnu. Meziročně se pak dluhy zvýšily o bezmála sto miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Proti dubnu vzrostla i zadluženost podniků.

Firmy na konci května dlužily bankám zhruba 1,162 bilionu korun, meziměsíčně přibližně o 11 miliard korun více. Před rokem podniky bankám dlužily 1,062 bilionu korun.

Na jednodenních vkladech měly domácnosti u finančních institucí uloženo 1,614 bilionu korun, od dubna se objem vkladů zvýšil o 11,2 miliardy korun. Meziročně byl vyšší skoro o 167 miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti koncem května uloženo 256,5 miliardy korun, což bylo o 14 miliard méně než v dubnu. Proti loňskému roku pak tyto vklady klesly o více než 34 miliard korun.

Podnikům objem peněz na jednodenních vkladech stoupl na 969,8 miliardy korun z dubnových 935,2 miliardy korun. Na vkladech s výpovědní lhůtou měly firmy uloženo 13,47 miliardy korun.

Centrální banka poskytuje statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

mtj rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK