Britský akciový index FTSE 100 uzavřel na letošním maximu

30.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 30. června (ČTK) - Britské akcie dnes opět výrazně zpevnily a jejich index FTSE 100 uzavřel na letošním maximu. Náladu na trhu podpořily výroky guvernéra britské centrální banky Marka Carneyho, který řekl, že britská ekonomika bude zřejmě potřebovat další stimulační opatření. V růstu ale pokračovaly i další akciové trhy v kontinentální Evropě.

Index FTSE 100, který zahrnuje stovku předních britských podniků, dnes přidal 2,27 procenta na 6504,33 bodu. Panevropský index FTSEurofirst 300 přidal 0,96 procenta a uzavřel na 1303,27 bodu.

Hlavní index britských akcií tak už smazal veškeré ztráty, které utrpěl po referendu, v němž se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Za celý červen si index připsal 4,4 procenta, což představuje jeho nejvýraznější měsíční nárůst od loňského října.

Index menších britských firem FTSE 250 dnes přidal 1,5 procenta, od referenda o takzvaném brexitu ale nadále ztrácí zhruba šest procent. Menší podniky jsou totiž citlivější na nejistotu kolem vývoje domácí ekonomiky, než je tomu u velkých firem s rozsáhlými aktivitami v zahraničí.

Guvernér Carney dnes řekl, že centrální banka během léta zřejmě přikročí k dalším opatřením na podporu ekonomiky, jejíž vyhlídky se po rozhodnutí vystoupit z Evropské unie zhoršily. Banka by tak mohla například opět snížit základní úrokovou sazbu, která je už teď na rekordním minimu 0,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK