Pojišťovny budou zřejmě smět podnikat v EU s jednotným pasem

01.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. července (ČTK) - Pojišťovny zřejmě budou smět od příštího roku podnikat v EU na základě tzv. jednotného evropského pasu, který už nyní mohou používat banky. Počítá s tím vládní novela zákona o pojišťovnictví, kterou schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát. Princip jednotného evropského pasu znamená, že pokud pojišťovna získá povolení k provozování pojišťovací činnosti v jedné z členských zemí EU, je oprávněna provozovat tuto činnost ve všech ostatních.

Poslanci odmítli pozměňovací návrh, který měl pojišťovnám umožnit, aby směly nadále nabízet také další finanční produkty, například stavební spoření. Podle některých poslanců může novela pojišťovny právě o tuto možnost připravit. Tyto obavy zazněly ve všech čteních zákona i v rozpočtovém výboru.

Rozpočtový výbor doporučil schválit dva totožné pozměňovací návrhy poslanců Zbyňka Stanjury (ODS) a Zdeňka Syblíka (ČSSD), kteří navrhovali, aby pojišťovny mohly nabízet i zprostředkování jiných finančních služeb. Sněmovna sice tento návrh nejprve schválila, ale v opakovaném hlasování ho většinou jednoho hlasu odmítla.

Podle vlády by nabízení dalších služeb bylo rizikem pro stabilitu pojišťoven, někteří poslanci s tím ale v předchozích debatách nesouhlasili. Poukazovali například na to, že vznikne nerovnováha na trhu, protože banky naopak budou moci i nadále nabízet pojištění.

\"Ministerstvo v žádném případě rozsah činnosti pojišťoven nezužuje, ale pouze podmiňuje jejich provozování prokázáním České národní bance jako dohledového orgánu, že tyto činnosti přímo vyplývají z povolené pojišťovací činnosti,\" řekl k tomu ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj je pouze na ČNB, aby posoudila u každé pojišťovny, zda její činnost přímo vyplývá z povolené pojišťovací činnosti.

Stanjura upozornil, že pojišťovny vyvedou nabízení doplňkových finančních služeb do svých dceřiných společností, což bude stát stamiliony korun, které zaplatí klienti.

Cílem změny zákona je zapracovat do českého zákona nové evropské předpisy, což má vést k posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů. Pojišťovny a zajišťovny budou muset informovat veřejnost formou každoročních zpráv o své solventnosti a finanční situaci, které budou muset být bezplatně přístupné. Do čtyř měsíců od konce účetního období budou muset podávat České národní bance výroční zprávy a konsolidované výroční zprávy. Tyto instituce budou muset také zřídit a uplatňovat účinný řídicí a kontrolní systém, který bude zajišťovat řádné a obezřetné řízení jejich činností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK