Brexit podle podnikatelů zhoršil vyhlídky italské ekonomiky

01.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 1. července (ČTK) - Italský podnikatelský svaz Confindustria dnes výrazně zhoršil odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní i příští rok. Předpověděl, že na ekonomickou aktivitu bude mít zejména v příštím roce negativní dopad rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie.

Svaz nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt Itálie letos stoupne pouze o 0,8 procenta. Zhoršil tak svou prosincovou prognózu, podle které měl letošní růst dosáhnout 1,4 procenta. Odhad růstu pro příští rok snížil na 0,6 procenta z dříve předpokládaných 1,3 procenta.

Výsledek červnového referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU, podle svazu v letošním roce zbrzdí hospodářský růst Itálie o 0,1 procentního bodu. Napřesrok by pak měl takzvaný brexit italský růst připravit o 0,5 procentního bodu, napsala agentura Reuters.

Confindustria rovněž varuje, že ekonomika by se propadla do recese, pokud by Italové v říjnovém referendu nepodpořili návrhy premiéra Mattea Renziho na ústavní reformy. Nejnovější průzkumy veřejného mínění přitom signalizují, že voliči reformy odmítnou. Renzi již dříve uvedl, že by v takovém případě ukončil svou politickou kariéru.

Reformy mají podle Renziho zjednodušit rozhodování parlamentu a posílit stabilitu vlády. Kritici však tvrdí, že reformy by omezily kontrolní mechanismy a vložily do rukou premiéra příliš mnoho moci.

Svaz Confindustria, který Renziho vládu podporuje, předpovídá, že v případě odmítnutí reforem a následné politické nestability by italská ekonomika v příštím roce klesla o 0,7 procenta a v roce 2017 dokonce o 1,2 procenta.

Poslední oficiální prognóza italské vlády předpokládá, že italská ekonomika v letošním roce stoupne o 1,2 procenta. V příštím roce by pak měl hospodářský růst zrychlit na 1,4 procenta. Ministr hospodářství Pier Carlo Padoan již nicméně varoval, že brexit pravděpodobně zasáhne italskou ekonomiku i veřejné finance.

Italský veřejný dluh se nyní pohybuje kolem 133 procent HDP, což je druhá nejvyšší úroveň v eurozóně po Řecku. Confindustria předpokládá, že dluh letos stoupne na rekordních 133,4 procenta HDP z loňských 132,6 procenta. Napřesrok by se pak měl vyšplhat na 134 procent HDP. Renzi přitom sliboval, že dluh v letošním roce klesne.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK