Akcie v USA opět zpevnily, smazaly většinu ztrát po brexitu

01.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes mírně zpevnily, a završily tak čtvrtý růstový den v řadě. Přispěly k tomu zejména solidní údaje z tamního zpracovatelského průmyslu. Hlavní indexy už také smazaly většinu ztrát, které utrpěly po britském referendu. Na devizových trzích dolar před prodlouženým víkendem oslaboval vůči euru i japonskému jenu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti významných amerických podniků, uzavřel na 17.949,37 bodu se ziskem 0,11 procenta. Širší index S&P 500 přidal 0,19 procenta na 2102,95 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,41 procenta na 4862,57 bodu.

Akcie na Wall Street zpevnily i za celý týden. Index S&P 500 přidal 3,2 procenta, a zaznamenal tak v procentech nejvýraznější týdenní nárůst od loňského listopadu. Dow Jonesův index přidal 3,1 procenta a Nasdaq vzrostl o 3,3 procenta.

Dnešní údaje ukázaly, že aktivita v americkém průmyslu v červnu solidně vzrostla, zvýšil se vývoz, produkce i počet nových objednávek. Je to další známka toho, že americký zpracovatelský průmysl nabírá obrátky po útlumu z počátku letošního roku.

Dolar vůči jenu před koncem newyorského obchodování ztrácel zhruba 0,8 procenta na 102,47 JPY. Americkou měnu ovlivnil pokles výnosů amerických státních dluhopisů, což snížilo atraktivitu americké měny. Analytici ale také citelně snížili předpoklad, že americká centrální banka (Fed) do konce roku zvýší úrokové sazby.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti předních světových měn, vykazoval pokles o 0,5 procenta na 95,7 bodu. Britská libra k dolaru ztrácela zhruba 0,3 procenta na 1,3280 USD, v pondělí spadla až na 31leté minimum 1,3122 USD.

Dluhopisový trh dnes reagoval na vyhlídky slabého růstu světové ekonomiky a očekávání dalších podpůrných opatření centrálních bank významných zemí. Výnosy klíčových amerických vládních dluhopisů s desetiletou splatností klesly téměř na rekordní minimum 1,381 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK