Větší obchody budou mít o sedmi svátcích zavřeno, stvrdil Zeman

07.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. července (ČTK) - Větší obchody budou muset mít ze zákona zavřeno o sedmi svátcích, na Štědrý den budou moci být otevřeny jen do poledne. Sporný senátní návrh zákona o omezení prodejní doby dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Nová pravidla poprvé dopadnou na obchody zřejmě o státním svátku 28. října.

 

Obchody budou muset mít zavřeno vedle 28. října na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moci být otevřeny jen do 12:00.

Zákaz prodeje se podle předlohy nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřeno ale budou muset mít zastavárny, sběrny a bazary.

Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Zákon bude platit od třetího měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Omezení prodejní doby se snaží odbory prosadit už asi deset let. Argumentují stejně jako levicoví zákonodárci tím, že opatření umožní zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Odpůrci poukazují na to, že zákon je diskriminační a neřeší, zda v nákupních centrech nebudou muset mít zavřeno také menší obchůdky.

Regulace podle Hospodářské komory připraví zaměstnance a sezonní pracovníky velkých obchodů o příplatky za práci o svátcích a v noci. \"Jedná se o zbytečnou, umělou a diskriminační regulaci. Poslanci tak jdou nejen proti trendům v Evropě, zákon neustojí ani argument podpory sladění pracovního a rodinného života, protože jsou prodejci vybírání selektivně,\" uvedl k návrhu prezident komory Vladimír Dlouhý.

Maďarský parlament nedávno obdobný zákon zrušil, zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK