Pravidelný servis prodlužuje životnost automobilu

10.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jezdíte často automobilem a chtěli byste předcházet závadám a pečovat o vaši bezpečnost? Stačí s autem pravidelně navštěvovat servisní stanici. Zda je však výhodnější zajet do neautorizovaného nebo autorizovaného servisu ...

Téma týdne: Kupujeme nové auto

V řadách soukromých uživatelů automobilů byly v posledních letech zaznamenány tendence opouštět autorizované servisní stanice ve prospěch nezávislých autoservisů. Hlavním důvodem změny jsou nižší ceny při zachování uspokojivé kvality náhradních dílů.


Autorizované servisní stanice

Každý prodejce vám při prodeji nového automobilu doporučí pravidelnou návštěvu některé z autorizovaných servisních stanic. Důvodem je podmínka výrobce automobilu, že záruka vám bude uznána pouze při provedení opravy v autorizované dílně. Hlavní výhodou těchto servisů je díky pravidelnému doškolování mechaniků garance opravy každé poruchy na vozidle dané značky. Díky této specializaci se však ceny služeb a náhradních dílů pohybují opravdu vysoko.

Mezi nejčastější druhy servisních oprav patří:

  • Diagnostika motoru
  • Brzdy
  • Spojka
  • Výfuková soustava
  • Elektronika
  • Klempířské a autolakýrnické práce
  • Pneumatiky
  • Klimatizace


Nezávislé autoservisy

V České republice působí tisíce subjektů zabývajících se opravami automobilů, které nemají status autorizovaných servisů. Tyto servisy při opravách používají náhradní díly, které nejsou opatřeny nálepkou výrobce a i přesto prosperují. Důvodem je skutečnost, že téměř 90 % situací, které přinášejí nutnost návštěvy servisu, jsou běžné prohlídky a výměny provozních součástí a kapalin. Tyto činnosti nevyžadují vysokou odbornost, značkové náhradní díly ani použití složitých diagnostických zařízení. Nezávislé autoservisy nabízí servis všech běžně dostupných vozů prodávaných v České republice a poradí si s většinou běžných poruch. Jelikož však při opravě používají levnější neznačkové náhradní díly, celkové náklady na běžnou opravu nebo údržbu jsou vždy nižší než u autorizovaných servisů.


Tabulka: Srovnání autorizovaných servisních stanic s nezávislými servisy

Druh Autorizovaná servisní stanice Nezávislý servis
Rozsah nabízených služeb 100 % 90 %
Všeobecná mechanika 100 % 95 %
Mechanika motoru 100 % 95 %
Diagnostika 100 % 80 %
Brzdy 100 % 95 %
Zavěšení 100 % 95 %
Palivová soustava 80 % 50 %
Výfuková soustava 100 % 100 %
Elektromechanika 100 % 95 %
Elektronika 100 % 95 %
Klempířské a autolakýrnické práce 100 % 95 %
Pneumatiky 100 % 95 %
Klimatizace 100 % 95 %
Okna 100 % 95 %
Doplňky 100 % 95 %
Tunning 50 %  
Výhody Kompetence, kompletnost služeb, vysoké standardy, záruka. Velká přužnost, nízké ceny, uspokojivá kvalita, dobrá dostupnost.
Vady Špatná dostupnost, vysoké ceny, malá pružnost. Nekompletnost rozsahu služeb, nízký standard administrativních služeb.
Cenová úroveň * 100 70

 * vzhledem k relativní úrovni cen náhradních dílů a cen práce


Fintrik na závěr

Přemýšlíte, zda využít služeb autorizované servisní stanice nebo nezávislého servisu? Máme pro vás informaci, která rozhodne za vás! Na základě nových legislativních norem mohou nezávislé autoservisy provádět běžnou údržbu i na automobilech, které jsou v záruční době, aniž by to mělo vliv na záruku. Tento krok vám ušetří mnoho peněz, neboť ceny servisních prohlídek jsou u nezávislých servisů až o 35 % levnější při zachování srovnatelné kvality.

 

Zdroj: Flotila

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

/>/>/>

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky