Vejmělek: Ceny pohonných hmot rostly rychleji, než se očekávalo

09.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot v dubnu rostly rychleji, než se očekávalo. V reakci na dnešní údaje ČSÚ to sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Spotřebitelské ceny podle něj naopak rostly mírně pomaleji, než očekával trh.

Zdražení benzinu a nafty u čerpacích stanic způsobilo v dubnu nepatrné zvýšení meziroční inflace na 1,6 procenta. Zlevnily naopak potraviny a zájezdy, oznámil dnes Český statistický úřad. V samotném dubnu rostly ceny o 0,1 procenta.

"Dubnové inflační číslo jenom potvrzuje námi očekávaný příznivý inflační výhled pro zbytek druhého čtvrtletí, kdy by inflace mohla poklesnout až na jedno procento," dodal Vejmělek. Zároveň upozornil, že zvýšení tlaků na růst cen ve druhé polovině roku bude čistě záležitostí regulovaných cen, poptávková inflace by akcelerovat neměla.

Pro další nastavení měnové politiky budou podle Vejmělka údaje o růstu HDP za první čtvrtletí, která budou zveřejněna počátkem června. "Jako základní scénář ponecháváme náš předpoklad, že úrokové sazby již sníženy nebudou. Alternativní scénář zdůrazňuje riziko snížení sazeb na červencovém zasedání," řekl. Scénář snížení sazeb je však podmíněn opětovným posílením koruny k 29,50 CZK/EUR a zhoršováním vnějšího prostředí, především německé ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK