HN: Vláda v programovém prohlášení zmíní nově i podporu vývozu

10.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. května (ČTK) - V programovém prohlášení vlády, které premiér Jiří Paroubek oficiálně zveřejní dnes dopoledne, se nově objeví i pasáž o podpoře exportu. Vláda se hodlá soustředit především na konkurzy, snížení daní, větší podporu vědy a výzkumu, další zlepšení podmínek pro podnikání a výstavbu dopravní infrastruktury. Ekonomické pasáže z programu nové vlády zveřejnily dnes Hospodářské noviny.

V programovém prohlášení se vláda zaváže i k pokračování privatizace Vítkovic Steel, Aera Vodochody a Severočeských dolů.

V podpoře exportu chce nový kabinet zlepšit zejména služby pro exportéry v regionech. Důraz vláda klade na služby, které poskytují státní instituce CzechTrade, ČEB a EGAP. Stát bude podporovat pronikání na trhy Latinské Ameriky nebo Perského zálivu, cituje list programové prohlášení.

Místo rovné daně a radikálního snížení odvodů podniků vláda přichází se snížením daní lidem s nižšími a středními příjmy, pokračují HN. Lidem by už v příštím roce mělo zůstat téměř o 14 miliard korun více a o rok později již přes 20 miliard korun.

Navzdory tomu by měl rozpočet počítat také s vyšší částkou na podporu vědy a výzkumu. K racionálnějšímu vydávání peněz tímto směrem by měl pomoci i zákon o veřejných výzkumných institucích a možná i chystaný zákon o celoživotním vzdělávání.

Pokud chce Paroubkova vláda snížit daně i státní dluhy tak, jak slíbila Evropské unii, musí podle HN v rozpočtu na příští rok ušetřit téměř 50 miliard korun.

Ekonomice by měl pomoci i nový zákon o konkurzech, pokračují HN. Konkurzy mají zrychlit a přejít z rukou soudců pod pravomoc věřitelů. Zavést se má i institut reorganizace, tak aby významnější podniky po americkém vzoru mohly přežít v celku a vyhnout se rozprodání po částech. Vedle toho vládní program počítá se snížením administrativní zátěže podnikatelů, každý nový návrh zákona by například měl obsahovat i analýzu dopadů na podnikání. Urychlit by se měla výstavba dálnic a dalších důležitých komunikací. Státní fond dopravní infrastruktury naplní peníze z privatizace Českého Telecomu, uvádějí HN.

Paroubek zveřejní oficiální verzi programového prohlášení vlády na dnešní tiskové konferenci, která začíná v půl desáté. S dokumentem, který na zhruba 25 stránkách vypočítává hlavní priority ministerstev i celého kabinetu do konce volebního období, Paroubek v pátek požádá Poslaneckou důvěru o důvěru. Prohlášení vychází z programu předchozích vlád Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly, hlavní priority aktualizuje a upřesňuje.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK